Un muzeu memorial al celor ce și-au pierdut viața în anii 50 la construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră ar putea fi realizat la Poarta Albă, dar inițiatorii proiectului – Asociația Foștilor Deținuți Politic din România, Filiala Constanţa – nu reușește să strângă fondurile necesare.

Potrivit președintelui AFDPR Constanța, Paul Andreescu, muzeul ar urma să fie ridicat la Poarta Albă, în aer liber, acolo unde există deja un monument memorial. „Lângă monument vrem să construim un muzeu al Canalului, un muzeu cu date, cu nume, cu aspecte, cu o troiță și cu stâlpul infamiei, care împreună cu monumentul, vor forma un complex numit Memorial Canal Dunăre – Marea Neagră”, a declarat, marți, Paul Andreescu.

Muzeul ar urma să aibă o alee în formă de cruce, iar pe o parte și alta a aleii ar fi montate plăci din granit negru, pe care vor fi scrise numele celor exterminați la canal în anii 1950 – 1953. „Este vorba de 841 de nume. Nu le avem pe toate. Nu le putem obține pentru că nicăieri în țara asta nu există o evidență, nu există o autoritate sau o instituție care să ne spună ăștia au fost. Ne bazăm pe un raport făcut în 1967 al securității în care este precizat că peste 1.300 de decese nu au fost înregistrate”, a spus președintele AFDPR Constanța.

El spune că în aleea din capătul de nord se va construi o troiță, iar pe laterale vor fi două ziduri pe care vor fi montate plăci cu gravuri, cu aspecte din timpul lucrărilor pe canal, cu deținuții politic, inclusiv un traseu al gulagului și o hartă a gulagului românesc cu toate centrele concentraționare, iar în mijloc va fi stâlpul infamiei. „De stâlp erau legați deținuți indezirabili, care de obicei decedau acolo”, a explicat el.

Terenul necesar amenajării acestui muzeu a fost donat de Primăria Poarta Albă, pe o perioadă de 49 de ani, proiectul este finalizat, însă nu există bani pentru demararea lucrărilor. Investiția se ridică la 960.000 de lei și, deși au fost făcute mai multe apeluri către firme, nu s-a găsit decât o companie dispusă să doneze bani pentru acest proiect. „Am sperat să-i obținem (banii – n.r.) din sponsorizări. Am trimis anul trecut în noiembrie, către 300 de societăți, primele ca realizări de beneficii la nivel național, din top la nivel național. Am primit de la una singură 10.000 de lei. Am trimis și primelor 60 de societăți ca top beneficii la nivel de județ și nu am primi de la niciuna nici un leu. Am investit că am plătit proiectul, plăcile de granit pe care le avem depozitate la cel care se va ocupa de scriere și de gravuri. Dar nu am găsit un constructor să facem măcar împrejmuirea și aleile”, a mai spus Paul Andreescu.

Articolul precedentConstănțenii din mai multe cartiere vor rămâne fără apă la robinete
Articolul următorForum economic Aspen la Constanța, cu participarea reprezentanților BM și BERD