Biserica Ortodoxă îl va cinsti sâmbătă, 26 octombrie, pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Dioclețian, fiind fiul prefectului cetății. Părinții săi au fost creștini în taină, de aceea Sf. Dimitrie a primit încă de mic educație creștină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităților lui morale și intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetățile să fie aduse jertfe zeilor păgâni ca mulțumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniță, Sf. Dimitrie l-a binecuvântat, în numele lui Hristos, pe tânărul creștin Nestor, care urma să se lupte cu vestitul gladiator păgân Lie. În urma luptei, Nestor l-a învins pe Lie, iar împăratul a aflat de binecuvântarea lui Dimitrie și a poruncit ca Dimitrie să fie ucis.
Moaștele Sf. Dimitrie se află în biserica cu același nume din Tesalonic. În țara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.

Sâmbătă, de la ora 08.30, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Constanța, zona Delfinariu. Cu prilejul hramului, miercuri, 23 octombrie, a fost adusă, de la mănăstirea Dervent, icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni. De joi până duminică va fi săvârșită, zilnic, Sfânta Liturghie.

Duminică, 27 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ale cărui moaște se află la Catedrala Patriarhală din București.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, în satul Basarabi, din sudul Dunării. Sfântul Dimitrie a purtat din copilărie lupte spirituale pentru a dobândi o viață virtuoasă, în post și rugăciune. Și-a găsit sălaș într-o peșteră, pe malul râului Lom, și a viețuit în aspre osteneli până la sfârșitul vieții. După moartea sa, accesul în peșteră a fost blocat de pietre, care au transformat peștera în mormânt. Moaștele sfântului au fost descoperite atunci când apele Lomului au crescut și au surpat zidul natural de la intrarea în peșteră.
În anul 1774, un creștin numit Hagi Dimitrie, din București, a mijlocit pe lângă autoritățile militare rusești aflate atunci la sud de Dunăre, pentru aducerea moaștelor în Muntenia. Astfel, trupul Sfântului Dimitrie a fost adus la București și așezat în catedrala mitropolitană unde se află și astăzi.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și va participa la slujbele oficiate la Catedrala Patriarhală din București.

Luni, 28 octombrie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Iachint, primul Mitropolit al Țării Românești.

Sfântul Iachint este ultimul mitropolit al cetății Vicina. A trăit în prima jumătate a secolului al XIV-lea și a fost mai întâi episcop al cetății Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi sau la cetatea „Păcuiul lui Soare”, de lângă mănăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi. Din cauza ocupației tătarilor și genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeș, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten și ucenic al Sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc.

În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat către Domnul și a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeș.
Sfântul Sinod a decis canonizarea Sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.

În noaptea de duminică spre luni, de la ora 23.00, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, în biserica cu hramul „Sf. Iachint”, iar a doua zi, în biserica „Sf. Paraschiva”, de la ora 9.00, părinții mănăstirii vor oficia slujbele Acatistul, Ceasurile și Sf. Liturghie.

Articolul precedentCentrul istoric al orașului Constanța, vizibil prin “Aplicația SIT URBAN”
Articolul următorTaximetria din Constanța, adusă în dezbatere publică