Constănțenii pot primi, de astăzi, date despre centrul istoric al orașului prin aplicația „SIT URBAN”. Este vorba despre o hartă interactivă a Zonei Peninsulare, ce poate fi accesată pe www.primaria-constanta.ro, care cuprinde un inventar complet al clădirilor din Zona Peninsulară.

Împreună cu specialiști ai Băncii Mondiale, cu voluntari, arhitecți și specialiști din mai multe țări, urbaniștii din cadrul Primăriei Municipiului Constanța au reușit să inventarieze în Aplicația Sit Urban, disponibilă și prin accesarea unui cod QR, toate cele 1.081 de construcții din Zona Peninsulară. Fiecare imobil are o fișă de date care cuprinde toate informațiile despre clădire, de la anul construcției, identificarea în cvartal și regimul de înălțime până la funcțiune, starea fațadei, a acoperișului, tâmplăria, împrejmuirea sau starea anexelor. Sunt disponibile în plus și informațiile din kitul de regenerare urbană elaborat de specialiștii Băncii Mondiale în cadrul acordului de asistență tehnică încheiat cu Primăria Constanța.

“Am inventariat casă cu casă, imobil cu imobil, anexă cu anexă toată zona cuprinsă între bulevardul Ferdinand și Cazino. Pentru fiecare din aceste imobile s-a realizat o fișă de date care conține informații de la identificare în cvartal până la descriere și referințe. Tocmai pentru că acest prim inventar se vrea a fi un instrument viu pentru administrație, pentru proprietari, pentru pasionați, fac apel la toți cei care dețin date despre imobilele din zona peninsulară să contribuie și să ne ajute să populăm toate câmpurile rămase libere. De exemplu, pentru orice imobil noi avem codul de identificare, regimul de construire, de aliniere, anul construcției, stilul clădirii, arhitect. La partea de identificare multe dintre câmpurile pe care le veți vedea în această aplicație sunt libere. Sunt convins că atât istoricii cât și pasionații de istorie, enciclopediști, oameni de cultură ne pot ajuta să populăm cu informații aceste câmpuri pentru a avea o radiografie completă a inimii orașului nostru. (…) Sper ca specialiștii în primul rând să își aducă aportul în popularea cu date a acestei aplicații și pentru fiecare din aceste imobile îmi doresc să primesc cât mai curând o documentație în vederea consolidării, reabilitării, restaurării pentru că doar așa putem da viață acestei zone extrem de frumoase și unice a orașului nostru”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Harta interactivă „Aplicația Sit Urban” permite accesul la informații georeferențiate în timp real în ceea ce privește reglementările urbanistice actuale dar și viitoare, care vor fi supuse dezbaterilor publice conform Ordinului 2701/2010. Această hartă reprezintă un instrument în plus în procesul de dezvoltare, planificare și activitate interactivă (autoritate locală-populație) de regenerare urbană a zonei peninsulare.

Articolul precedentSute de sportivi din Constanța au curățat taluzul din Faleză Nord
Articolul următorTrei sfinți importanți în Biserica Ortodoxă vor fi cinstiți sâmbătă, duminică și luni