Biserica Ortodoxă îl cinstește luni, 11 iunie, pe Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei. Cu acest prilej, biserica „Sfântul Nectarie” din Constanța, așezământ de cult ocrotit și de către Sf. Luca al Crimeei, organizează mai multe evenimente.

Astfel, sâmbătă, 9 iunie, de la ora 17.00, este programat simpozionul „Dobrogea la ceas aniversar, în anul revenirii la Patria-Mamă și al Centenarului Marii Uniri”, circumscris proiectului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”.

Totodată, parohia a pregătit și 2300 de pachete destinate persoanelor înscrise la cantina socială a parohiei, copiilor de la Centrul de plasament „Antonio”, vârstnicilor de la Centrul de îngrijire și asistență din Poarta Albă, dar și participanților la festivitățile dedicate hramului.

Din anul 2014, la biserica „Sfântul Nectarie” din Constanța credincioșii pot cinsti moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei.

Viața sfântului Ierarh Luca al Crimeei

S-a născut în 27 aprilie 1877, în orășelul Kerci din Crimeea, primind la botez numele Valentin. Pasionat de pictură și sculptură, după absolvirea facultății de Medicină, el a ajuns medic la un spital de recuperare a răniților din orașul Cita, Siberia Orientală, apoi reputat chirurg și profesor universitar la Catedra de chirurgie a Universității din Turkestan. După moartea soției, în februarie 1922 a fost hirotonit preot. Ca medic, mergea la spital îmbrăcat în reverendă, iar intervențiile chirurgicale nu le începea fără rugăciune. Apoi, părintele medic Valentin a intrat în monahism, primind, la călugărie, numele Luca, în cinstea Sfântului Evanghelist Luca. În data de 31 mai 1923 a fost hirotonit Episcop-vicar de Barnaul. La scurt timp după hirotonie a fost arestat de către bolșevici, bătut și exilat la Cercul Polar de Nord, în regiuneile Arhangelsk și Siberia. În tot acest timp a fost torturat, dar a făcut misiune și i-a vindecat pe bolnavi. S-a mutat la Domnul în data de 11 iunie 1961. A fost canonizat în Biserica din Ucraina în anul 1995.

Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei, este considerat tămăduitor de boli și ajutător în necazuri.

Articolul precedentForțele Navale oferă peste 1.200 de locuri de muncă
Articolul următorOperațiunea capturarea maidanezilor declanșată la Constanța