O grupare itinerantă de criminalitate organizată, constituită din cetățeni români, care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 5.500.000 de euro prin furturi din magazine de bijuterii de lux situate în insulele Canare, a fost destructurată de polițiștii de investigații criminale ai Poliției Române, în colaborare cu Guardia Civil din Spania.

Astfel, în perioada iunie 2018 – august 2018, polițiștii Direcției de Investigații Criminale și ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, sub coordonarea procurorilor DIICOT Constanța, în colaborare cu Guardia Civil din Regatul Spaniei, au desfășurat în comun activități de urmărire penală într-un dosar de criminalitate transfrontalieră înregistrat la Judecătorul din Arecife – Regatul Spaniei.

Cetățenii români vizați de anchetă ar fi membri ai unei grupări itinerante de criminalitate organizată și sunt bănuiți că ar fi comis, în noaptea de 16 spre 17 iunie 2018, un furt dintr-un magazin de bijuterii de lux amplasat pe insula Lanzarote. Ei ar fi sustras bijuterii din aur (multe dintre ele cu diamante) și ceasuri scumpe, prejudiciul fiind de 4.600.000 de euro.

Persoanele bănuite ar fi pătruns în magazin prin acoperiș, după ce în prealabil l-ar fi rupt, iar în interior ar fi evitat timp îndelungat senzorii sistemului de alarmă.

La scurt timp de la comiterea faptei, patru dintre membrii grupării au fost identificați în Regatul Spaniei, fiind recuperată și o mică parte a prejudiciului.

Autoritățile spaniole au transmis către autoritățile judiciare române o cerere de comisie rogatorie internațională prin care au solicitat sprijinul în vederea identificării celorlalți autori ai faptei și recuperării bunurilor sustrase.

Polițiștii de investigații criminale români delegați pentru desfășurarea activităților de cercetare penală au identificat 6 locații folosite de persoanele bănuite (6 cetățeni români domiciliați pe raza județului Constanța) pentru depozitarea bunurilor sustrase și au documentat activitatea a alți doi participanți la comiterea furtului din magazinul de bijuterii de pe teritoriul spaniol.

La data de 5 august 2018, polițiștii au efectuat 6 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Constanța, în urma cărora au fost descoperite mai multe ceasuri și bijuterii dintre cele furate din insula Lanzarote – Regatul Spaniei.

De asemenea, au fost ridicate și alte bijuterii și ceasuri de lux, care au fost identificate de polițiștii spanioli ca fiind furate din alte magazine de lux amplasate în insulele Canare, comise în perioada 2017-2018, în momentul de față stabilindu-se în Regatul Spaniei că aceeași grupare ar fi comis și aceste furturi.

Prejudiciul acestor două din urmă fapte stabilite în sarcina cetățenilor români este de aproximativ 1.000.000 de euro, astfel că prejudiciul total cauzat de grupare în insule este de 5.600.000 de euro.

Tot la perchezițiile efectuate în Constanța au fost identificate și alte bunuri susceptibile a proveni din comiterea de infracțiuni pe teritoriul unor state europene, cercetările fiind continuate.

Ultimele două persoane bănuite de implicare în furturi au fost arestate pe raza județului Constanța ulterior perchezițiilor (ultima în data de 15 august 2018) în baza unor mandate europene de arestare, urmând a fi predate către autoritățile spaniole. La momentul depistării, au mai fost descoperite asupra lor și în alte locații, alte bijuterii din aur și ceasuri de lux care fac obiectul celor trei furturi comise în insulele spaniole.

Articolul precedentUOC găzduiește a XXVI-a ediție a Școlii Naționale de Algebră
Articolul următorZece tineri au acuzat stări de rău după ce au mâncat la un restaurant din Costineşti