Vlad Vergelea, elev în clasa a IX-a la Liceul Internațional de Informatică Constanța, a adus acasă medalia de aur obținută la Olimpiada Balcanică de Matematică – Juniori, ce s-a desfășurat anul acesta în Rhodos, Grecia.

Vlad participă la concursuri de performanță în matematică de ani de zile și are deja un palmares impresionant de premii, medalii și trofee, anul acesta fiind singurul constănțean din lotul internațional pentru juniori. Balcaniada de matematică este o competiție anuală, în care intră în concurs cei mai buni elevi matematicieni din țările balcanice. Subiectele sunt de o dificultate foarte ridicată, iar concursul ține patru ore și jumătate. Vlad spune însă că nu i s-au părut totuși foarte grele subiectele, deși a observat că „alți colegi de competiție au avut dificultăți”.

Vlad a obținut medalia de aur la această competiție și, alături de alți cinci elevi români, majoritatea din București, toți elevi eminenți, premiați cu alte patru medalii de aur, au poziționat România pe primul loc în clasamentul neoficial al numărului de medalii. Pentru a fi selectat în lotul național de la Balcaniada, Vlad a reprezentat Constanța la Olimpiada Naţională de Matematica de la Satu Mare, unde a obţinut medalia de aur și mențiune MEN, a făcut parte din cei 48 de elevi juniori luați în considerare pentru lot, după care a trecut prin alte cinci probe de baraj, care au dus la actualul lot de șase persoane.

În palmaresul lui Vlad de anul acesta sunt și Premiul I la European Mathematical Cup, organizat de Asociația croată ”Young gifted Mathematicians Marin Getaldic”, medalia de aur la Concursul Național Stelele matematicii, organizat de Societatea de Stiinte Matematice din Romania, medalia de aur la Concursul Internațional ”Mathematical Danube Competition”, medalia de argint la Olimpiada Iraniana de Geometrie și medalia de aur la Concursul Internațional ”Mathematical Grammar School Cup”.

Un elev deosebit, apreciat de toți profesorii, Vlad este foarte ambițios în ceea ce privește propriul viitor și dispus să muncească în continuare pentru a-și dobândi visul – acela de a studia la o universitate de prestigiu din Statele Unite sau Marea Britanie. Din experiența intonațională dobândită până acum, Vlad a putut să-și facă o părere despre sistemul de educație la nivel de performanță și îl apreciază foarte mult pe cel american, în care se investește foarte mult în educație.

Articolul precedentExpoziție tematică – „Uniți împotriva Tuberculozei”
Articolul următorMăsuri de fluidizare a traficului de cereale în Portul Constanța