Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în Marea Neagră, un pescador turcesc aflat la braconat în Zona Economică Exclusivă a României. Echipajul pescadorului, format din 8 marinari, nu s-a supus somaţiilor poliţiştilor de frontieră şi a încercat să scape de urmărirea navelor PFR, fapt pentru care poliţiştii de frontieră au folosit armamentul de la bordul navei.

În data de 20.05.2019, ora 06.50, cu ajutorul sistemului SCOMAR, pe timpul desfăşurării misiunilor de supraveghere şi control în Marea Neagră, a fost observată, la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costineşti, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României. Nava MAI 2112 a plecat în urmărirea ambarcaţiunii, un pescador cu pavilion Turcia, inscripţionat „BABA SENOL”, care nu s-a supus somaţiilor.

” Polițiștii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii. Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor, s-a folosit  armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment în condiţiile legii.  În sprijinul navei PFR au fost dislocate alte două ambarcațiuni din cadrul Gărzii de Coastă. În jurul orei 14.40, s-a reuşit oprirea pescadorului turcesc, iar poliţiştii de frontieră au procedat la abordarea ambarcaţiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele P.F.R. Trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoşeul gloanţelor la contactul cu suprafaţa apei – doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul şoldului (zgârietură și li s-a acordat primul ajutor. Aceştia sunt în afara oricărui pericol, iar la momentul acostării în Portul Mangalia au fost transportaţi la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate. Pe fondul supraîncărcării pescadorului cu unelte de pescuit şi peşte, precum şi a manevrelor bruşte efectuate de marinari pentru a evita abordarea de către navele PFR, structura pescadorului a suferit daune, ceea ce a dus la scufundarea lui”, transmit reprezentanții Gărzii de Coastă.

Pescadorul s-a scufundat la aproximativ 60 mile marine est de Mangalia spre zona exclusiva a R. Bulgaria
Poliţiştii de frontieră constănţeni vor efectua cercetări sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa faţă de marinari, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Poliţia de Frontieră a beneficiat de sprijinul aerian al unei aeronave multirol, aflată în Operațiunea Maritimă Comună privind combaterea migrației ilegale, activitățile de pescuit ilegal și poluare maritimă desfăşurată la Marea Neagră sub egida Frontex (Agenţia pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă), împreună cu EFCA (Agenţia Europeană de Control al Pescuitului) şi EMSA (Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă), anunță reprezentanții Gărzii de Coastă.

 

 

 

Articolul precedentPrimăria Municipiului Constanța a început acțiunile de dezinsecție
Articolul următorRadu Mazăre a fost adus în țară, sub escorta poliției