Dincolo de întâmplări este primul spectacol al Teatrului de Stat Constanța (TSC) în proiectul „Legende pe ruine circulare”, parte din Programul Uniunii Europene „Europa creativă”, subprogramul cultural „Anul European al Moștenirii Culturale 2018”.

Proiectul, în care TSC este partener, cuprinde patru rezidențe de creație artistică, prima în Italia, în lunile iulie și august, a doua în Albania, în luna septembrie, a treia în Constanța, România, în luna octombrie (1 – 7 octombrie), iar a patra în Spania (Segovia), în luna noiembrie.

Prima rezidență de creație este realizată în Italia, de liderul proiectului, compania EUFONIA – Teatrul Astragali din Lecce. În cadrul acesteia, Teatrul de Stat Constanța a fost invitat să participe la Noaptea Poeților, eveniment ce se va desfășura marți, 28 august, la malul mării, lângă ruinele din situl arheologic Porto Adriano din localitatea San Cataldo (provincia Lecce).

Spectacolul special conceput de Teatrul de Stat Constanța pentru această ocazie se intitulează „Dincolo de întâmplări” (Oltre le storie) și are la bază texte ale poetei Iulia Pană, din Constanța. Textele vor fi interpretate atât de poetă, cât și de actrița Mirela Pană, cu acompaniamentul la duduk (instrument vechi, de origine armenească) al compozitorului și muzicianului Adrian Mihai.

Evenimentul va avea și o parte realizată de artiștii italieni – actorul și regizorul Fabio Tolledi împreună cu pianistul și compozitorul Mauro Tre, care vor interpreta poeme de Antonio Verrri (1949 – 1993).

 

Liderul proiectului este compania EUFONIA – Teatrul Astragali din Lecce, Italia, iar partenerii sunt: Universitatea din Salento, Italia – Departamentul Moștenire Culturală, Teatrul de Stat din Constanța, Universitatea „Regele Juan Carlos” din Madrid, Spania – Fundația Dansului „Alicia Alonso”, Agenția Națională de Coastă din Albania și Institutul Internațional de Teatru care funcționează sub egida UNESCO în Paris, Franța.

Proiectul, care a fost astfel intitulat după o povestire a lui Jorge Luis Borges, „Ruinele circulare”, își propune să evidențieze felul în care moștenirea culturală comună europeană s-a format prin interacțiunea diverselor expresii culturale ale diverselor civilizații de pe continent, prin călătorii sau comerț. Elemente ale acestei moșteniri culturale vor fi valorificate ca surse de valori comune, amintiri, înțelegere, identitate și dialog pentru Europa. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este să determine oamenii să participe, să simtă, să reflecteze și să exprime apartenența la Europa și să înțeleagă mai bine bogăția și unicitatea diversității ei culturale.

Artiști, arheologi, cercetători, operatori și manageri culturali din Italia (Lecce, siturile arheologice din Rudiae și Castro), România (Constanța, siturile arheologice din județul nostru), Spania (Segovia) și Albania (Nivica) vor participa la implementarea acestui proiect. Partenerul științific al teatrului nostru în acest proiect este Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Promovarea proiectului și informarea online în privința activităților va fi făcută de Institutul Internațional de Teatru, care va realiza un site dedicat. Proiectul va mai cuprinde o conferință internațională, care va fi organizată în Italia, și va avea ca rezultat și o producție a unui film documentar ce va cuprinde realizările și concluziile celor implicați.

Articolul precedentUn nou sens giratoriu a fost introdus într-o zonă aglomerată din Constanța
Articolul următorSute de jandarmi merg la meciul pe care Viitorul îl joacă, duminică, cu FCSB