Rompetrol Rafinare își va opri până pe data de 15 noiembrie activitatea rafinăriei Petromidia şi a diviziei de petrochimie, pentru desfăşurarea reviziei programate.

„Această revizie tehnică programată este importantă pentru menţinerea rafinăriilor şi a diviziei de petrochimie la capacităţile optime de producţie, dar şi pentru crearea cadrului necesar viitoarelor investiţii. În plus, aceasta va permite funcţionarea continuă a instalaţiilor de producţie din cadrul rafinăriei Petromidia până în 2020, când este programată revizia generală de 4 ani“, declară Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Lucrările de revizie a celor trei unităţi de producţie – rafinăriile Petromidia şi Vega, divizia de petrochimie – se vor ridica la circa 21,5 milioane de dolari, la care s-ar putea adăuga circa 4,5 milioane de dolari pentru alte operaţiuni suplimentare. Sub coordonarea companiei Rominserv – contractorul general al KMG International, peste 40 de companii partenere, 2.000 de persoane pe platforma Midia şi circa 200 de persoane la Vega vor contribui la finalizarea cu succes a acestor lucrări.

În perioada de revizie se vor implementa 22 de proiecte de investiţii pe platforma Midia şi cinci în Vega, pregătirea instalaţiilor pentru funcţionare continuuă a rafinariei Petromidia până în 2020, dar şi verificarea şi reavizarea a peste 830 de conducte şi echipamente sub presiune în Petromidia şi 283 în Vega.

Un proiect important al acestei revizii îl reprezintă înlocuirea la rafinăria Petromidia a unei coloane de stripare din instalaţia DGRS (Desulfurare gaze şi recuperare sulf) – un echipament cu o lungime de 24 de metri, diametru de 2,7 metri şi o greutate de circa 30 de tone. Proiectată de Rominserv şi realizată în România de Comes Săvineşti, aceasta va înlocui coloana pusă în funcţiune în 1980 şi va asigura o creştere a capacităţii de procesare şi a gradului de protejare a mediului înconjurător.

Finalizarea lucrărilor de mentenanţă vizează atingerea unui grad de disponibilitate mecanică în Rafinaria Petromidia de 96,6 la sută.

 

Rafinăria Petromidia a procesat în prima jumătate a anului circa 3,1 milioane tone de materie primă, în creștere cu peste 27 la sută față de nivelul obținut în perioada similară din 2017. Rafinăria reprezentă peste 43 la sută din capacitatea internă de prelucrare, fiind cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai modernă din regiunea Mării Negre.

Pentru acest an, Petromidia și-a propus să prelucreze o cantitate totală de 5,44 milioane tone de materii prime, după ce aceasta a atins în 2017 un record de 5,66 milioane tone. În același timp, rafinăria Vega intenționează să atingă un nivel de 387 mii tone de materii prime procesate, în creștere cu circa 4 la sută față de volumul înregistrat anul trecut.

Divizia de petrochimie şi-a majorat în S1 2018 producţia totală de polimeri cu 26 la sută față de perioada ianuarie-iunie a anului trecut, până la un nivel de 81,6 mii tone. Pentru acest an, divizia de petrochimie și-a propus obținerea unei cantități de 205 mii tone de polimeri, faţă de un nivel de 147 mii tone de polimeri atins în 2017.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă și polietilene din România, reușind constant să-și majoreze cota de piață și pe categorile secundare de produse. Strategia sa de dezvoltare îi asigură o poziție competitivă pe piaţa internă dar și pe cea regională – zona Mării Negre și a Mării Mediterane, Europa Centrală și de Est.

Articolul precedentTransport agabaritic din Portul Constanța până la Isaccea
Articolul următorMembrii echipajului mv Glarus au fost eliberați