Polițiștii constănțeni s-au alăturat unei campanii lansate la nivel European pentru prevenirea și conștientizarea fraudelor pe internet, campanie lansată împreună cu Poliția Română, numită ”BuySafePaySafe” și care se subscrie Operațiunii ”E-Commerce 2018”, aceasta fiind lansată în cele 26 state europene partenere.

Potrivit IPJ Constanța, deoarece „este întotdeauna mai bine să previi o infracțiune”, polițiștii constănțeni sfătuiesc cetățenii să adopte o serie de reguli de siguranță, precum:

– Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;

– Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atât timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;

– Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;

– Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dvs.

Mesajele campaniei de prevenire ”BuySafePaySafe” au fost elaborate la nivelul EUROPOL, sub forma unor afișe și a unor prezentări animate.

În prezent, aproximativ 80 la sută dintre fraudele cu carduri sunt comise online.. Când un cumpărător comandă un produs online, infractorii efectuează achiziția prin intermediul unor carduri, ale căror date sunt furate/ contrafăcute (compromise). Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul ,,ascuns”, fiind inițial obținute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware.

În momentul achiziționării online, este posibil ca victimele să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate, pentru ca ulterior să fie revândute pe alte forumuri.

Așa-numiții vânzători au de cele mai multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți, cu recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile în urma activității frauduloase, ce se ridică, la nivel global, la miliarde de euro, în fiecare an.

Articolul precedentPeste 170 de polițiști au fost detașați pe litoral, pentru liniștea și siguranța turiștilor
Articolul următorSeptimiu Bourceanu: Făgădău îngenunchează în fața oamenilor lui Nicușor Constantinescu!