Dezastru ecologic în Biosfera Deltei Dunării, în apropiere de plaja Vadu. Hectare întregi sunt poluate cu reziduuri petroliere care ies din pământ.

Terenul poluat se afla intre comuna Vadu si tarmul marii  Localnicii au fost primii care au alertat autorităţile, când  au văzut dezastrul. Petrolul a ieșit la suprafață pe terenul unui fost bazin de decantare, unde în trecut erau depozitate reziduuri petroliere .

Terenul vechi e poluat dintotdeauna, spun autoritatile de mediu , dar sunt contrazisi de localnicii. Cu trecerea timpulu, petrolul iese tot mai aproape de suprafață, datorită și apelor pluviale .

Oamenii cred ca alta este sursa poluarii. „Eu am facut sesizari peste tot, anul trecut. Au zis că repară, că fac și văd ce fac. Ei vor să schimbe un tronson de conductă, doar un tronson, da ? … Când ei normal trebuie să schimbe toată conducta. Vor să schimbe un tronson de conductă  prin care să facă un bypass, și pe asta să o lase în pământ” a declarat Costel Ignat,consilier local comuna Corbu

În timp ce localnicii se tem că un incendiu poate izbucni oricând, dar şi că pânza freatică este afectata, autorităţile şi proprietarul terenului încearcă să afle sursa poluării.

Proprietarii terenului au interzis accesul în zona unde au fost descoperite reziduurile petroliere şi aşteaptă rezultatele testelor. Expertii trebuie să stabilească exact cauza şi să găsească metode eficiente de a stopa fenomenul şi a curăţa zona.

UPDATE

Ce au declarat reprezentanții Rompetrol despre poluarea de la Vadu

Zona afectată de poluare aparține Rometrol Rafinare Reprezentanții instituției susțin că în prezent, se efectuează investigația detaliată solicitată de autoritățile de mediu, se arată într-un comunicat de presă.

„Rompetrol Rafinare este proprietarul terenului afectat, dar nu și sursa de contaminare. La scurt timp de la constatarea poluării, mai exact din luna aprilie 2019, Rompetrol Rafinare a inițiat toate demersurile pentru începerea reabilitării terenului afectat. Concret, compania a efectuat propriile investigații de specialitate pentru determinarea exactă a întinderii și nivelului în adâncime a contaminării terenului, cât și pentru pentru limitarea efectelor imediate asupra mediului înconjurător. În baza concluziilor preliminare, s-au identificat soluțiile tehnice adecvate.

Planul de acțiuni a fost comunicat instituțiilor de mediu abilitate, în vederea reabilitarii zonei afectate. În luna august 2019, ca urmare a încadrării de către autoritățile de mediu competente a zonei afectate ca sit contaminat, acestea au solicitat parcurgerea procedurilor specifice, compania efectuând investigațiile reglementate de legislația de mediu, respectând toate termenele aferente. În prezent, se efectuează investigația detaliată solicitată de autoritățile de mediu. Pe fondul raportului final, compania va implementa decizia autorității competente de mediu.”

Imagine

Imagine

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentLocul de joacă din Portul Tomis se transformă în zonă de agrement
Articolul următorÎPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei