Aproximativ 8000 mii de persoane au mers, vineri la prânz, în Portul Tomis  din Constanța acolo unde ÎPS Teodosie, a oficiat slujba de sfințire a apelor. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 150.000 de PET-uri cu agheasmă pentru credincioşi.

Credincioșii au mers de dimineață la Catedrala Arhiepiscopală, unde îPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului. După slujbă, clerul şi credincioșii au pornit în procesiune spre Portul Tomis, unde a fost oficiată slujba de sfințire a apelor. Aici a fost formată Crucea Sfântului Andrei, din  sticle din plastic umplute cu apă sfințită, care au fost apoi împărțite celor prezenți.

Arhiepiscopul Tomisului a sfințit apa din mai multe butoaie mari, din lemn, aflate într-un alai de care trase de boi și măgăruși.  Apoi, conform tradiției, ÎPS Teodosie a sfințit apele Mării Negre, iar apoi a aruncat în mare trei cruci – ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, pentru recuperarea cărora au sărit aproximativ 20 de persoane.

După ceremonie, alaiul a plecat în procesiune pe străzile orașului pentru a împărți Agheasma Mare și celor ce nu au reușit să participe la slujba din Portul Tomis.

Imagine

Imagine

Praznicul Botezului Domnului

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 6 ianuarie Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne amintește de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Primele mențiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul III, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea „Stromata I”, dar şi în „Constituțiile Apostolice”, unde Boboteaza este menționată alături de Nașterea şi Învierea Domnului. Pe la anul 400 sărbătoarea era ținută cu mare fast, în această zi fiind interzise reprezentațiile artistice. Mai târziu, Biserica a obișnuit ca Botezul catehumenilor să se facă în ziua de Bobotează, fapt ce a atribuit sărbătorii şi denumirea de ”luminare” sau ”sărbătoarea luminilor”.
Rânduiala bisericească prevede ca în această zi preoții să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfințirii mari a apei. Totodată, după slujbă, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoții aruncă trei cruci în apă.

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentDezvăluiri tulburătoare în cazul deputatului AUR acuzat că și-a bătut soția – Focșa NU este la prima abatere
Articolul următorFOTO Prinși în timp ce vindeau cupru furat