Nava “COSCO Malaysia” la comanda căreia se afla comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu, a salvat duminică, 13 septembrie 2020,  4 marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.

Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT), în timpul furtunii tropicale Sally.

Cei 4 marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol după ce nava lora luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile.

Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a lansat o acțiune de salvare a celor 4 marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay. US   Coast   Guard   a   mulțumit   comandantului   navei   pentru   curajul   și   efortul   echipajului,   prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că “salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.

“Bogdan Rusu, comandantul care și-a asumat riscul de a înfunta marea, pentru a-și salva semenii, merită propus pentru premiul “Bravery at Sea”, conferit de Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO), pentru acte de bravură pe mare”, a declarat Ovidiu Sorin Cupsa , ambasador maritim IMO

Propunerile pentru acest premiu se fac anual către Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO) până în luna aprilie a anului următor.

Bogdan Rusu este membru al Asociației Comandanților de Navă din România, potrivit declarației comanadantului Marius Țuțuianu, președinte al acesteia.

Imagine

 

Sursa: Realitatea de Constanta