bairam1 (2)

 

În ultima lună musulmanii din toată lumea și bineînțeles și turcii și tătarii dobrogeni s-au primenit spiritual prin post și rugăciune. De azi dimineață a început Ramazan Bayram-ul, trei zile de binecuvântare și bucurie pentru musulmani și în special pentru cei care au ținut post.

Postul aspru are ca scop primenirea spirituală, morală și trupească, odată cu intrarea în cea de-a noua lună a anului islamic (higiri), considerată cea mai importantă și sfântă pentru musulmani, denumită și luna fericirii și iertării .

 Sărbătoarea de Bayram este denumită popular sărbătoarea dulce Seker Bayram, datorită meniurilor specifice bazate pe prăjituri cu miere și sucuri de fructe. Ea este petrecută în familie, de copii, părinți și rude și este întâmpinată cu tradiționala urare de sănătate și îndestulare “Ramazan Bayraminiz Hayirli ve Mubarek Olsun”.

Bayramul începe cu rugăciunea de dimineață oficiată la moschee și este sărbătoarea în care oamenii își împărtășesc reciproc bucuriile,iar necazurile,supărările și uitările sunt lăsate deoparte.

Din echipa Experiente Dobrogene fac parte o multime de prieteni musulmani, turci și tătari cu care am petrecut mese de Iftar și alături de care vom petrece si de Bayram. Au fost primite cu smerenie bucatele lor tradiționale la masa de Iftar și vom savura împreună cu ei și familiile lor bunătățile pregătite pentru zilele de Bayram. Le suntem recunoscători pentru tot ceea ce oferă Dobrogei, istorie,cultura,traditie si gastronomie si le uram Ramazan Bayraminiz Hayirli ve Mubarek Olsun!

.

 

Articolul precedentTransporturi agabaritice pe ruta Constanța – Carei
Articolul următorCopil de doi ani în comă după ce a căzut de la etajul 5 (VIDEO)