Costume populare originale de valoare excepțională, din patrimoniul cultural național, reprezentative pentru etniile spațiului dintre Dunăre și Mare, pot fi văzute la Muzeul de Artă Populară Constanța în cadrul expoziției expoziției „Dobrogea – spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară”. Păpușile sunt realizate de de artistul plastic Elena Orbocea.

Expoziția se va deschide vineri, 12 octombrie, de la ora 17.00. La eveniment este așteptat ambasadorul Republicii Armenia la București, Sergey Minasyan, iar printre invitați se vor afla și reprezentanți locali ai etniilor dobrogene.

14 păpuși alcătuiesc expoziția și sunt îmbrăcate în costume inspirate de spațiul multietnic dobrogean  români, aromâni, armeni, turci, tătări, ruși lipoveni, greci, ucraineni, bulgari, italieni, germani, maghiari, evrei, romi. Costumel sunt  modelate din polimer și din papier-mâché, pictate și șlefuite manual, autoarea a parcurs trei mari etape: documentare, concepție artistică și realizarea propriu-zisă a păpușilor. Informațiile acumulate au fost reinterpretate într-un concept artistic propriu, astfel încât, după cum mărturisește Elena Orbocea: „apar croieli originale, însă acestea nu se abat foarte mult de la forma inițială”.

Expoziția este organizată de Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța, în parteneriat cu Muzeul de Artă Populară Constanța,

Sursa foto Muzeul de Artă Populară Constanța

.

 

 

 

 

 

Articolul precedentMii de pachete cu țigări de contrabandă, capturate la Constanța și Suceava
Articolul următorAtenție, se oprește apa în zona bulevardului Lăpușneanu din Constanța!