Tribunalul București a respins, luni, ca neîntemeiată, contestația depusă de grupul olandez Damen, în cazul procesului de atribuire a Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. Hotărârea magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Contestația Damen a fost depusă după ce Ministerul Apărării a anunțat că oferta câștigătoare a contractului de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Șantierul Naval Constanța, iar în același contract este efectuată și modernizarea fregatelor MApN. Ministerul primise oferte, în cadrul acestei licitații, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franța.

Grupul olandez Damen a precizat că va ataca hotărârea instanței, dar deocamdată așteaptă motivarea judecătorului. De asemenea, reprezentanții grupului au precizat că s-a constatat că „hotărârea în sine are anumite puncte de vedere fundamentale și favorabile”, pe care se vom baza în faza de apel. „Acesta este un caz uriaș și extrem de complex. Din cauza naturii urgente a litigiilor în licitațiile publice, judecătorul a fost nevoit să examineze mai mult de un an și jumătate de procedură în câteva audieri. O astfel de presiune de timp nu ajută cu siguranță la dezbaterea legalității unei achiziții militare de mai multe miliarde, în care accesul la informații, timpul de revizuire și analiza amănunțită ar fi în mod normal primordiale. Cu toate acestea, această etapă a primei instanțe a arătat că există o mulțime de lucruri rămase a fi examinate și încă neclarificate, iar etapa de apel se va dovedi a fi un forum excelent pentru abordarea acestora”, au arătat reprezentanții Grupului Damen.

Articolul precedentBărbați din Topalu, reținuți pentru contrabandă, braconaj piscicol și tăinuire
Articolul următorAccident în Mamaia. Pieton spulberat de o mașină