Weekend-ul teatral începe la Constanța cu o comedie franțuzească, „Cea mai frumoasă soție”, de Eugène Labiche, un spectacol realizat de Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște.

Piesa oferită de Teatrul de Stat spectatorilor constănțeni este o comedie de situație din lumea burgheziei pariziene, în care intriga se țese în jurul unei preafrumoase femei, curtate de toți bărbații din jurul ei.

Eugène Labiche (1815 – 1888) era considerat de admiratorii săi egalul lui Moliere, comediile lui fiind mai complexe și mai puțin grosiere decât multe alte producții de același gen. „Dintre toate personajele care mi-au ieșit în cale și pe care viața mi le-a oferit, am selectat burghezul. Prin excelență mediocru, atât în viciile cât și în virtuțile sale, el se află la jumătatea drumului dintre erou și ticălos, dintre sfânt și desfrânat”, spunea dramaturgul, referindu-se la opera sa.

Așadar, vineri, 23 noiembrie, de la ora 19.00, îi puteți aplauda pe Florina Stănculeț, Liviu Manolache, Nicodim Ungureanu, Andrei Cantaragiu, Remus Archip, Andu Axente, Luiza Martinescu, Adrian Dumitrescu, Theodor Marcu, Laura Crăciun, Diana Vieriu, Cosmin Mihale și Gelu Ciobanu.

 

Sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 19.00, se joacă „Gin Rummy”. Cum ultima reprezentație a fost anulată din cauza îmbolnăvirii unuia dintre protagoniști, cei care atunci au ratat șansa de a-i vedea pe Nina Udrescu și pe Liviu Manolache, un cuplu redutabil de actori, îi pot aplauda în acest weekend.

Textul dramaturgului american David Coburn este paradoxal prin comicul pe care îl extrage dintr-o situație realmente dramatică. Doi pensionari internați într-un sanatoriu se angajează într-un pasionant joc de cărți, situație care generează, pe de o parte, umorul, dar scoate la iveală și dramele celor doi oameni singuri. Jocul de cărți este mijlocul prin care ei se cunosc și formează un fel de cuplu, este legătura ce se construiește între ei, este combustibilul care îi face să meargă mai departe, extrăgându-și din viață ultimele satisfacții, dăruindu-și unul altuia rațiunea de a exista.

Regia spectacolului este realizată de Liviu Manolache, la fel și ilustrația muzicală, iar scenografia poartă semnătura Eugeniei Tărășescu Jianu.

 

Duminică, 25 noiembrie, de la ora 19.00, sunteți invitați la „Testosteron”, o comedie care umple sala Teatrului de Stat încă de la premiera de anul trecut și a avut mare succes în luna octombrie, la Gala Națională a Comediei, de la Galați.

Spectacolul aduce pe scenă șapte bărbați care, așa cum ne spune regizorul Traian Șoimu, „cred că femeile sunt duşmanul lor principal, dar, de fapt, nu e unul care să nu le iubească până la Dumnezeu şi înapoi…”. Cele șapte roluri sunt interpretate de Andu Axente, Bogdan Caragea, Adrian Dumitrescu, Andrei Cantaragiu, Alexandru Medveghi, Marian Adochiței și Remus Archip.

Comedia – cult „Testosteron”, scrisă de scenaristul, regizorul şi producătorul polonez Andrzej Saramonowicz, a fost primită cu mare entuziasm, atât în Polonia, cât și în străinătate, fiind jucată pe scene din Marea Britanie, Turcia, Cehia, Bulgaria etc. În versiunea constănțeană, scenografia este semnată de timişoreanul Zsolt Fehérvári, iar asistent scenograf este Lăcrămioara Dumitrașcu, cea care a realizat şi grafica afişului. Muzica îi aparţine compozitorului constănţean Adrian Mihai, iar traducerea textului a fost realizată de Ioana Diaconu Mureșan.

Dat fiind limbajul licențios pe care personajele îl folosesc, acest spectacol nu este recomandat minorilor.

Articolul precedentJucării contrafăcute, de peste 70.000 de lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea
Articolul următorFOTO| Ziua Recunoștinței americano-române sărbătorită în baza americană MK