150 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi, profesori, din toată ţara, Ucraina şi din Republica  Moldova,, se (re)unesc sub auspiciile Centenarului, în perioada 26 – 28 octombrie 2018, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Costanța. Vor prezenta, din perspectivă istorică şi ştiinţifică, importanţa valorilor naţionale de bază, la care ne raportăm cu toţii şi datorită cărora ne putem identifica astăzi ca naţie. Întregul eveniment este închinat Centenarului Marii Uniri, cea mai importantă sărbătoare a României, din perspectiva a trei dimensiuni: istorică, socială şi artistică.

Vineri , 26 octombrie 2018, ora 11.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa,  are loc vernisajul expoziţiiei în premieră la Constanţa, „IA – Zbor Centenar“, ce include expunerea artistică a peste 50 de ii cu valoare patrimonială, a unei colecții de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă.

Evenimentul se va finaliza în data de 14 noiembrie, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: celebrarea a 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România. Va fi lansat un volum de lux care va cuprinde toate comunicările ştiinţifice din cadrul evenimentului din octombrie, intitulat „Marea unire de la Marea Neagră. Volum omagial dedicat Centenarului Marii Uniri  a românilor și împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România“, coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog , dr. Sorin Colesniuc.

Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului, va fi pus, cu titlu gratuit, la dispoziţia Academiei Române, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi tuturor universităţilor şi bibliotecilor judeţene şi municipale din România.

Pe 14 noiembrie va fi lansat, la Constanța un documentar inspirat din viața etniilor dobrogene în acea perioadă, precum și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Documentarul este produs de regizorul constănțean Toma Enache şi va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii și Identității Naționale, televiziunilor locale și naționale, și a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, pentru a fi difuzat în cadrul altor evenimentele organizate cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri. Evenimentul este organizat de Asociaţia Eurocult în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

 

 

 

 

Articolul precedentExercițiu de protecție civilă, vineri, în Constanța. Vor fi restricții de circulație
Articolul următorAccident cu doi răniți, pe drumul național ce leagă Constanța de Tulcea