”Săptămâna verde,” 22 – 24 mai, a fost dedicată celebrării a două evenimente de mediu dedicate protecției și conservării biodiversității, habitatelor naturale, ariilor protejate: Ziua Internațională a Biodiversității și Ziua Europeană a Parcurilor. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) împreună cu 200 elevi și cadre didactice au desfășurat acțiuni în Municipiul Tulcea și în teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Ziua Internațională a Biodiversității a fost celebrată în data de 22 mai de către elevii Liceului Teoretic “Jean Bart” din Sulina și ai Școlii Gimnaziale din localitatea Chilia Veche. În contextul temei de anul acesta, “Celebrarea a 25 de ani de acțiune pentru protejarea biodiversității”, s-a prezentat creșterea gradului de înțelegere și conștientizare asupra necesității protejării biodiversității, în special a celei existente în ariile protejate de-a lungul Dunării și în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Copiii au fost încurajați să vorbească despre experiențele lor personale legate de descoperirea speciilor de floră și faună din Delta Dunării, au vizionat filme documentare despre biodiversitatea deltei. Pe 23 mai, elevii claselor I – VIII ai Școlii Gimnaziale din Crișan au celebrat evenimentele în cadrul unei activități organizate în coordonarea responsabilului Centrului de Informare și Educație Ecologică al ARBDD din localitate.

În data de 24 mai au avut loc activități de marcare a Zilei Europene a Parcurilor având ca temă: ”Moștenirea culturală este in natura noastră”. La Sulina, copiii însoțiți de profesori și responsabilii Centrului de Vizitare au efectuat o excursie în teren pe un traseu tematic ce pornește de la Centrul de Vizitare al ARBDD și are ca punct terminus plaja din Sulina. C copiii au identificat speciile de floră și faună din parcul orașului și pe drumul spre plajă, cât și obiectivele de patrimoniu cultural existente în localitate. Cunoscând patrimoniul natural și cultural al zonei pontice, dar și al orașului lor, copiii pot deveni buni ghizi, pregătiți să împărtășească vizitatorilor informații despre caracterul natural și cultural unic al sectorului pontic al RBDD.

Tot în data de 24 mai, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării împreună cu Asociația Euro Tulcea și Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a organizat o activitate în Parcul Personalităților din Tulcea, aproximativ 100 de elevi organizați în zece echipaje s-au întrecut într-un concurs pornind la o ”vânătoare” de specii de plante și păsări. Totodată, elevii au identificat personalitățile de vază ale Dobrogei care au contribuit la dezvoltarea socio-culturală a zonei.  La finalul concursului au primit diplome, iar pe lângă cunoștințele dobândite, copiii au mai descoperit o ”comoară” – prietenia care s-a legat între ei în această interesantă aventură.

 

Articolul precedentGhișeele SPIT Constanța închise luni, 28 mai
Articolul următorAtenție șoferi! A 2 din nou funcțională