Poliția de Frontieră a făcut publice, marți, imaginile surprinse în timpul capturării pescadorului turcesc, acțiune în urma căreia trei dintre marinarii turci au fost răniți ușor, iar ambarcațiunea s-a scufundat.

Luni dimineață, în jurul orei 06.50, cu ajutorul sistemului SCOMAR, a fost observată o ambarcațiune suspectă că pescuiește ilegal în Zona Economică Exclusivă a României. Vasul se afla la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costinești, identificat ulterior ca fiind un pescador cu pavilion Turcia, inscripționat „Baba Senol”, iar pentru capturarea acestuia a fost trimisă o navă a Poliției de Frontieră.

Marinarii de la bordul pescadorului nu s-a supus somațiilor verbale pentru a permite operațiunea de abordare și control, conform procedurilor legale. Astfel că polițiștii de frontieră au început manevrele de urmărire, folosind toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice și semnale radio, urmate de somații conform legii. „Întrucât acesta nu s-a conformat somațiilor, s-a folosit gradual armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment în condițiile legii”, au precizat polițiștii de frontieră într-un comunicat de presă.

În sprijinul navei PFR au fost dislocate alte două ambarcațiuni din cadrul Gărzii de Coastă, iar în jurul orei 14.40 s-a reușit oprirea pescadorului turcesc, la bordul căruia se aflau opt marinari, toți turci. „Polițiștii de frontieră au procedat la abordarea ambarcațiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele PFR. Cu această ocazie s-a constatat că trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoșeul gloanțelor la contactul cu suprafața apei – doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul șoldului (zgârietură), sens în care li s-a acordat primul ajutor. Aceștia sunt în afara oricărui pericol, iar la momentul acostării în Portul Mangalia au fost preluați de către Serviciul de Ambulanță Județean Constanța – substația Mangalia, fiind transportați la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, din cauza supraîncărcării pescadorului cu unelte de pescuit și pește, precum și a manevrelor bruște efectuate de marinari pentru a evita abordarea de către navele PFR, structura pescadorului a suferit daune, ceea ce a dus la scufundarea lui.

În cauză, polițiștii de frontieră constănțeni vor efectua cercetări sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța față de marinari, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Articolul precedentRadu Mazăre: Sunt mândru de tot ceea ce am făcut în viață
Articolul următorPreot din Constanța, acuzat de pornografie infantilă