Astăzi a avut loc la Constanța festivitatea organizată cu ocazia reînființării Colegiului Național  Militar „Alexandru Ioan Cuza” și a deschiderii anului de învățământ  2018-2019. Au fost prezenți la eveniment, Ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău, inspecorul  școlar general Gabriela Bucovală, prefectul Dumitru Jacă, viceamiralul Alexandru  Mârșu , seful  Statului Major al Forțelor Navale.

„Am așteptat cu foarte mare emoție această zi în care reînodăm tradiția învățământului militar, aici, la Constanța… Îmi este realmente imposibil să înțeleg motivația și resorturile deciziei conducerii de atunci a ministerului de a desființa în 1998 liceele militare de la Constanța și Craiova” a declarat Ministrului apărării naționale, Mihai Fifor.

Conform tradiției, cei 203 elevi (120 de elevi de clasa a IX-a, 36 de elevi de clasa a X-a, 47 de elevi de clasa a XI-a), au rostit legământul: ,,Mă leg să învăţ  carte, să-mi oţelesc braţul și inima, spre a sluji cu destoinicie patria și Armata României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Colegiul Național  Militar „Alexandru Ioan Cuza”preia tradiţiile Liceului Militar „Alexandru Ioan Cuza”, continuatorul Şcolii Copiilor de Marină, înfiinţată prin Înaltul Decret  nr. 2408 din 3 octombrie 1881, la Galaţi.

În septembrie 1973, Liceul Industrial de Marină din Constanţa,  subordonat Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, a trecut  în subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi s-a transformat în Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, cu profil industrial. În perioada 1973-1998, au absolvit Liceul Militar „Alexandru Ioan Cuza” peste 4.000 de elevi, dintre care 3.600 au fost admişi în instituţiile  militare de învăţământ superior.

Articolul precedentCâți călători au fost amendați pentru că au circulat fraudulos pe autobuze
Articolul următorMarinar român salvat de poliția de frontieră