Pe canalul Dunăre-Marea Neagră, în localitatea Cumpăna, s-a dat alertă generală.

Malul canalului s-a surpat mai puternic dupa furutuna si ploile torentiale de sambata seara. Casele din localitatea Cumpana stau să se  prăbușească în gol iar primaria a dat ordin de evacuare. Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile a hotărât să aducă muncitori care să oprească dezastrul. Dacă lucrarea nu se va face în scurt timp, malul s-ar putea prăbuși în orice moment.

S-a constatat că procesul de prabușire a malului este evolutiv – a apărut o fisură mai aproape de gardul celor trei locuințe deja evacuate, iar falia crăpată care, anterior ploii torențiale, era la șapte metri de gardul locuințelor, s-a prăbușit. 10 case de pe strada Dunării sunt în pericol de prabușire. Situația se agravează iar primăria a interzis circulația oamenilor și a mașinilor pe malul canalului, în apropierea zonei afectate.

Problemele au aparut în zonă, în luna iulie a anului trecut. Localnicii din Cumpăna spun că în ultima lună alunecările de teren s-au intenificat. O soluție urgentă ar fi montarea unor piloni de susţinere spun autorităţile locale .

Geodezii spun că trebuie turnați șase piloni verticali din beton ca să  poată fi stabilizat malul de pamant.  Lucrările de la Cumpăna vor fi finanțate din fondul de rezervă al Guvernului, costurile totale se ridică la aproximativ 3 milioane de euro.

UPDATE

Astăzi, 5 august, prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă,  în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în contextul procesului evolutiv de prăbușire a malului canalului din zona comunei Cumpăna, a convocat  membrii comitetului într-o ședință extraordinară. Scopul acesteia a fost de a adopta o hotărâre CJSU de evacuare a familiilor din zona  de risc și de a stabili  măsurile concrete ce decurg din această decizie. Hotărârea a fost votată în unanimitate, pe considerentul de a fi eliminat orice risc ce ține de siguranța oamenilor și pentru ca experții proiectanți și constructorii să poată începe, în regim de  urgență, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare.

„Cum populația din zona de risc este reticentă la măsura evacuării, se fac eforturi pentru simplificarea procedurilor și prin limitarea consecințelor asupra familiilor în cauză, ” transmit reprezentanții prefecturii Constanța.

Articolul precedent FOTO| Sepsi -Viitorul 2-2. Viitorul rămâne pe primul loc în Liga 1
Articolul următorAmenzi de 260.000 de lei aplicate într-o săptămână operatorilor economici de pe litoral