Unitatea 1 de la CNE Cernavodă va fi  resincronizată la Sistemul Energetic Național in seara zilei de 05.08.2020,  după ce lucrările aferente opririi planificate au fost finalizate, a anunțat SN Nuclearelectrica.

Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată în data de 20 iunie 2020, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.000 de activități din următoarele programe: programul de mentenanță preventivă și corectivă;  programul de inspecţii;  programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente.

„Decizia de intrare in oprire planificata a Unitatii 1 CNE Cernavoda a fost amanata  fata de perioada initiala prevazuta pentru acest proiect, pe fondul contextului international generat de pandemia de COVID-19 coroborat cu masurile aferente Planului de Protectie a Personalului, similar altor centrale nucleare, pentru asigurarea continuitatii operarii si productiei. Decizia intrarii in programul de oprire planificata a Unitatii 1 CNE Cernavoda incepand cu data de 20 iunie 2020 a fost adoptata de Consiliul de Administratie al SNN intrunit in sedinta in data de 8 mai 2020, in baza analizei tuturor factorilor de impact asupra opririi planificate a Unitatii 1. Toate lucrarile din perioada opririi planificate au fost realizate cu respectarea stricta a masurilor de securitate nucleara si preventie a raspandirii  infectarii cu coronavirus”, au anunțat reprezentanții SN Nuclearelectrica/