Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi seară într-un discurs că ajutorul dat de UE fermierilor din România, Polonia și Bulgaria afectați de importurile de cereale ucrainene ieftine ”nu este suficient”. Anunțul a venit la câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis a criticat birocrația europeană și chiar a sugerat că ar putea fi vorba și de „rea voință”.

„Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în această seară. Prin urmare, sunt recunoscătoare României, care a depus o moțiune și care a sugerat să analizăm posibilitatea de a crește această sumă pentru fermierii din statele din prima linie”, a declarat Ursula von der Leyen joi seară după prima sesiune a summitului liderilor UE, reuniți în Consiliul European.

„Este important să îi ajutăm – și am discutat acest lucru în această seară – pe fermierii noștri din Uniunea Europeană care trebuie să facă față consecințelor pieței. Pentru că o mare cantitate de cereale ajunge acum pe piața europeană, iar acest lucru are o influență asupra prețurilor. Prin urmare, acele țări din prima linie, care ajută cel mai mult cu culoarele de solidaritate, nu ar trebui să sufere de dezavantaje”, a mai spus Ursula von der Leyen..

Reacția lui von der Leyen a venit la câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis a criticat, într-o conferință de presă la Bruxelles, modul în care Comisia Europeană a calculat că României îi sunt suficiente doar 10 milioane de euro despăgubiri pentru femieri.

Șeful statului a recuoscut că este posibil și ca Ministerul român al Agriculturii să fi trimis date inexacte, dar a criticat și birocrația europeană, care ar „pune sub semnul întrebării buna credință a Comisiei Europene”.

Articolul precedentUcraina anunță sancțiuni împotriva senatoarei Diana Șoșoacă, după declarațiile privind revendicările teritoriale
Articolul următorO femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul 4 al unui bloc din municipiul Brăila