Un sezon turistic atipic, o vară cu multe întrebări pentru toată lumea, la malul mării, și pentru gazde și pentru turiști, este concluzia care a reieșit din întâlnirea patronatelor din turism cu autoritățile constănțene. În ceea ce privește turiștii, a fost luată în calcul „o posibilă testare” a acestora, în momentul când intră într-o stațiune.

Autoritatile  constanțene le-au cerut hotelierilor să spună cum vad ei protectia turistilor. E un climat de nesiguranta peste tot pentru că nimeni nu a primit nicio îndrumare de la autoritati.

Corina Martin – președintele Federației  Asociatiilor de Promovare Turistică „Dacă în momentul în care apare un caz într-un hotel și se produce de aici, în lanț, o îmbolnăvire a mai multor persoane care au interacționat cu acel turist,și dacă de aici încolo producem îmbolnaviri în lanț, nu știm cine răspunde. Sunt prevederi în Ordonanțele Militare care atrag chiar răspundere penală”

În fiecare vară, peste un milion de turiști  ajung pe litoral, hotelurile, terasele si plajele sunt pline până la refuz. După 15 iulie și până pe 15 august, este vârf de sezon și distantarea socială va fi imposibil de realizat.

Nicolae Bucovală, președintele Asociația Patronală Mamaia „Degeaba încercuim noi și facem fel de fel de disatanțări pe plajă, degeaba protejăm dacă nu există Poliția Plajei la ora asta, dacă n-o vor înființa din nou, dacă cei care vând piatra ponce și porumb pe plajă și mai știu eu ce, se plimbă fără niciun fel de restricții și nu-i testează nimeni”

Soluția  pe care o întrevăd autoritățile, este să închidă stațiunile estivale, așa cum au fost inchise orașele în perioada de izolare. Când turiștii vor veni la mare, vor trece printr-un filtru ca la aeroport și vor fi testați.

George Niculescu – prefect judetului  Constanța „Cu teste rapide, sunt mai multe variante în discuție.Vorbim de principiu asemănător vaselor de croazieră, unde toată lumea odata intrată, a fost testată, nu mai pleacă, nu mai coboara de pe vas decât după terminarea sejurului… în principiu, teoretic, nu ar avea de unde să ia virusul”

„E greu de aplicat în Mamaia ! In statiuni sunt cameristele, barmanii si ospatarii care locuiesc în oraș, vin și pleacă. Plus localnici care locuiesc în blocurile din nordul statiunii. E foarte complicat”

Autoritățile sanitare nu stiu nici care este riscul de contaminare in apa de mare. Nu sunt ghiduri de libera practica elaborate de Guvern, nu sunt metode si recomandari . Autorităților li se cere să renunțe sau să micșoreze taxele locale ca să atragă în acest fel turiștii în număr cât mai mare, pe Litoral.

Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu  a precizat că primii turişti vor veni pe litoral atunci când autorităţile sanitare vor permite acest lucru.

Articolul precedentMarcel Vela: Se renunță la declarații pe propria răspundere doar dacă virusul se va afla pe un trend DESCENDENT
Articolul următorMedgidia: „Relaxare” întreruptă de jandarmi