Șase copii, cu vârste între 9 și 15 ani, mici dansatori de la Centrul de Plasament „Delfinul“ din Agigea (trupa „Fresh“), au acum emoții mari. Duminică, 17 martie, vor pleca, dis de dimineață, spre Capitală unde vor participa la Acrodinamix Challenge Cup – Festival Național de Dans și Gimnastică. La competiție s-au înscris nu mai puțin de 306 trupe din întreaga țară.
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cei șase copii, alături de coordonatorii Adriana Răileanu și Chenan Iomer, vor concura la secțiunea Open, nivel începător, cu o coregrafie la care lucrează de doar două săptămâni. „Este o coregrafie nu foarte complicată dar frumoasă, în care am introdus totuși și câteva elemente de acrobație. Am hotărât împreună că este cea mai bună coregrafie mai ales pentru că în trupă avem și câțiva copii noi, care nu au apucat să capete experiență“, a declarat Chenan Iomer.
Șeful Centrului de Plasament „Delfinul“, Marian Iorucu, spune că această competiție este destul de importantă pentru copii, dar și pentru vitrina care adăpostește palmaresul bogat al trupei. „Îi stimulează; le dezvoltă spiritul competițional, dorința de a fi din ce în ce mai buni și îi ajută să vadă unde se situează, unde mai au de lucrat, ce fac bine. Și Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, și eu, și educatorii, antrenorii îi sprijinim cât de mult putem“, a afirmat Marian Iorucu. Cei doi antrenori-coregrafi, Adriana și Chenan, pleacă la București plini de optimism și speră să se întoarcă acasă cu cel puțin un frumos loc II.
În cei nici doi ani de la înființare, „Fresh“ a participat la 11 concursuri locale, naționale și internaționale și a câștigat numeroase locuri pe primele trepte ale podiumului. Cupele, diplomele și medaliile sunt așezate la loc de cinste, pe holul centrului, într-o vitrină special amenajată de șeful centrului de plasament, vitrină care începe să se umple și ar cam fi nevoie de una nouă. Trupa are un repertoriu format din dansuri populare, dansuri moderne, salsa, cha-cha, merengue, zumba iar marele vis al lui Chenan Iomer este de a pregăti o pereche de dansatori pentru dansul sportiv. „În coregrafia aceasta pentru festivalul de la București am mers foarte mult pe inventivitate, pe partea de dans modern și a mers foarte bine până acum, dar vreau să intrăm pe zona de dans sportiv“, a spus Chenan.
Toate coregrafiile trupei se realizează împreună cu toți copiii. Fiecare are câte o idee, un cuvânt de spus și este ascultat. „Uneori ne mai și certăm pe tema anumitor elemente din dansul respectiv dar sunt discuții constructive. Nu ne supărăm și până la urmă găsim un numitor comun. De regulă, discuțiile apar când un anumit element li se pare mult prea dificil dar eu nu îi învăț să renunțe, ci să muncească până când le reușește. Dacă nu se poate și nu se poate, atunci revenim și încercăm să îl simplificăm“, a mai spus Chenan.