Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a găzduit, miercuri, simpozionul Dunărea de Jos. Evenimentul a avut ca teme proiectele de dezvoltare de infrastructură în sectorul navigabil al Dunării de Jos, surse alternative de energie și digitalizarea în transportul navigabil.
Au participat reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, ai administrațiilor porturilor dunărene și cei ai companiilor de transport cu activitate pe Dunăre.
În deschiderea evenimentului, directorul general adjunct al CN APM SA Constanța, Bogdan Pascu, a subliniat faptul că 21 la sută din totalul traficului de mărfuri înregistrat în 2018 a ajuns în porturile Constanța și Midia pe Dunăre. Grupele de mărfuri care compun acest trafic sunt, în principal, cerealele, minereuri, îngrășăminte, deșeuri neferoase.
„Suntem mândri că ne-am consolidat poziția de hub de cereale la Marea Neagră și trebuie să evidențiem faptul că 28 la sută din totalul cerealelor a ajuns pe Dunăre în Portul Constanța, contribuind decisiv la aceste rezultate remarcabile. Constatăm și în acest an o creștere a ponderii traficului fluvial în traficul total al porturilor Constanța și Midia. Anul trecut în aceeași perioadă, traficul fluvial reprezenta 19 la sută din total, în acest an, ponderea a crescut la 24 la sută. S-au câștigat 5 procente, urmare a eforturilor conjugate ale operatorilor portuari, susținuți de CN APM SA, de a convinge toți factorii responsabili de importanța realizării dragajului Dunării care influențează decisiv traficul de mărfuri“, a spus directorul general adjunct al CN APM SA Constanța.
Participanții la simpozion vor face și un tur tehnic al Portului Constanța la bordul navei Anghel Saligny.