Muzeul Memoriei, aduce la Constanța o experiență multimedia  prin care vizitatorii pot genera povești alternative și căuta răspunsuri la întrebarea: Ce anume din trecutul tău te face cine ești astăzi? Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța,  în perioada 28 octombrie–3 noiembrie.

Expoziția deschide noi perspective asupra Primului Război Mondial. Un parcurs emoțional ghidat prin fragmente din viețile descoperite în fotografii, amintiri, cărți poștale, înregistrări audio, jurnale și documente istorice. Toate au fost transpuse în proiecții, instalații sonore și realitate virtuală, dând astfel naștere unei reconstituiri interactive.

Muzeul Memoriei revine asupra istoriei începutului de secol prin elemente multimedia care deschid sertarele memoriei colective. Prin această expoziție, Muzeul Memoriei repovestește vizual, sonor, animat, tridimensional ceea ce generațiile trecute ne-au spus sau au încercat să ne spună, uneori prin viu-grai, alteori prin gesturi sau tăceri apăsătoare.

Vizitatorii pot vedea, simți și înțelege fragmente din istoria tuturor și a nimănui: povești alternative ale oamenilor fără statui și decorații, anonimi care ar fi putut face parte din familia oricăruia dintre noi.

“Exercițiul memoriei este un proces viu, între uitare și obsesie, între trecut și viitor, care se transformă de-a lungul generațiilor. El se întâmplă aici și acum, pornind de la ce ne-a rămas. Aducem trecutul în prezent și îl reinterpretăm într-un demers artistic: amintirea generațiilor trecute este astăzi memoria noastră. Expunând-o, ne expunem, ” a declarat Ioana Tomșa, curatoare Muzeul Memoriei expo.

Utilizând tehnologia ca limbaj comun și puncte de legătură între generații, Muzeul Memoriei este un loc al amintirilor în care trecutul se unește cu prezentul pentru a căuta în istoria fiecăruia perspective noi, uitate sau ignorate. Muzeul Memoriei a deschis primul său capitol cu o cercetare despre începutul secolului, cu accent pe Marele Război, în București, Iași și Dobrogea.

 

Articolul precedentVictorie pentru FC Viitorul la Botoșani
Articolul următor1.500 de participanți la Crosul Mării Negre, pe plaja Modern