Comisarii de la protecția consumatorului au dat în luna iulie amenzi de aproape 1,5 milioane de lei pentru diferite abateri constatate la agenți economici de pe litoral, fiind scoase de la consum produse în valoare de aproape 120 de mii de lei.
Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), între 29 iunie și 3 august, comisarii instituției care îşi desfășoară activitatea în cadrul Comandamentului Litoral 2018 au desfăşurat peste 300 de acțiuni de control la operatorii economici, în speciaI în rețeaua de comercializare a produselor alimentare şi prestarea serviciilor de alimentație publică, dar și în structuri de cazare turistică şi agrement. În urma acestor verificări, la 255 de agenți economici au fost constatate abateri de la prevederile legale, fiind aplicate 371 de sancțiuni. Dintre acestea, 146 au fost avertismente, iar 225 au fost amenzi contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de 1.368.000 lei.
În aceeași perioadă au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de peste 2.500 de lei și, de asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare şi scoase din circuitul consumului uman, produse alimentare în valoare de aproape 120.000 de lei, cu 185 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
„Au fost constatate practici comerciale incorecte, respectiv acțiuni înșelătoare, la cinci operatori economici şi au fost emise, în mod evident, tot atâtea decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte”, se arată în comunicat. De asemenea, în urma deficiențelor constatate, comisarii de la protecția consumatorului au dispus măsura opriri temporare a prestării serviciului pentru un număr de 60 de operatori economici, cu un procent de 400 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
„Asigurăm toți consumatorii că, avem în permanență în vedere asigurarea creșterii serviciului public, apărarea intereselor legitime ale acestora, asigurând exercitarea funcției cu fermitate: profesionalism, imparțialitate, independentă. corectitudine şi transparență”, se mai precizează în documentul citat.