Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 10 aprilie. 

Sfinţii Mucenici Terentie, African, Maxim şi Dima şi cei împreună cu dânşii sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 10 aprilie. Sfinţii Mucenici sărbătoriţi duminică au fost africani de neam şi au trăit în secolul al III-lea, în timpul împăratului persecutor de creştini, Deciu (251-253). În vremea acestor sfinți, împăratul Deciu (249-251) a poruncit ca și în Africa să fie uciși toți creștinii care nu vor jertfi idolilor. Acolo era conducător Fortunian. Un număr de patruzeci de creștini s-a hotărât să moară pentru Mântuitorul Hristos. Atunci, Fortunian a încercat să-i convingă să jertfească zeilor, scrie basilica.ro.
Drept-credinciosul Terentie şi cei împreună cu dânsul, patruzeci fiind toţi, au mărturisit de bunăvoie credinţa în Hristos Dumnezeu. Deci, stând în faţa unui demnitar imperial, aceştia propovăduiau puterea lui Hristos şi neputinţa idolilor, fără de simţire, ce se cinsteau de păgâni.
Au fost întemniţaţi şi supuşi la chinuri cumplite fără să cadă din credinţa creştină. Pierzând orice nădejde de a-i întoarce de la Hristos la idoli, dregătorul a poruncit să fie omorâţi. Au suferit în cele din urmă moarte martirică. Alături de ei au primit cununa muceniciei și ceilalți 36 împreună mărturisitori ai lui Hristos.

Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca. Tradiția Bisericii îndeamnă să ne amintim  de Sfânta Maria Egipteancă, în această perioada a anului – Postul cel Mare – tocmai pentru că împreună cu amintirea celorlalți , să ne fie tuturor, femeilor mai ales, exemplu de asceză, de smerenie, exemplu de râvna spre mântuire. În același timp, Evanghelia zilei de astăzi, cu două săptămâni înainte, începe să ne pregătească pentru „Săptămâna patimilor” și pentru „Ziua învierii”. 

Articolul precedentFarul, prima victorie în play-off
Articolul următorRĂZBOI Ucraina. ZIUA 46 – Kremlinul schimbă tactica, Zelenski anunță că Ucraina este pregătită. Rușii continuă atacarea civililor