Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție din Constanța au dispus, miercuri, punerea în mișcare a acțiunii penale în trei dosare distincte și începerea urmăririi penale într-un al patrulea dosar, față de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, precum și a mai multor persoane, inculpați și suspecți, din cadrul Primăriei Constanța.

Astfel, într-unul dintre dosare, Radu Mazăre este urmărit penal, din decembrie 2017, alături de alte persoane, actuali sau foști angajați ai Primăriei Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, faptă asimilată infracțiunilor de corupție, ori pentru complicitate la această faptă. Din ordonanța întocmită de procurori reiese că pe plaja din Mamaia, în zona centrală a stațiunii, a fost construit, cu nerespectarea dispozițiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța.
În cel de-al doilea dosar, Radu Mazăre este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Potrivit procurorilor anticorupție, în luna mai 2007, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi inițiat un proiect de hotărâre în vederea vânzării prin negociere directă și nu prin licitație publică, către o societate comercială, a unei suprafețe de 4.000 mp teren, amplasată în intravilanul mun. Constanța, zona Lacului Siutghiol. Ulterior, el ar fi perfectat contractul de vânzare-cumpărare a acestui teren, deși prețul de 110.000 euro fără TVA (25,25 euro/mp) era vădit mai mic decât cel real (300.305 euro fără TVA). „În luna noiembrie 2012, procedând în aceeași manieră, inculpatul a permis realizarea unui schimb de terenuri cu o societate comercială în condiții vădit păgubitoare pentru patrimoniul municipiului Constanța. Tranzacția a fost una inutilă și a reprezentat o formă disimulată de înstrăinare directă (nu prin licitație publică) și la prețuri mult mai mici decât cele reale a unor terenuri ce prezentau interes pentru firma respectivă. Tranzacția a fost încheiată în forma propusă de inculpat în anul 2018, iar prin această tranzacție societatea comercială a cedat suprafața de 542 mp, evaluată la suma de 15.718 euro, și a primit la schimb 412 mp, evaluați la 76.396 euro”, se arată în ordonanța procurorilor DNA.
De asemenea, fostul primar al Constanței este acuzat, în al treilea dosar, că în perioada 2007-2009, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi înstrăinat, la prețuri subevaluate – aproximativ 700.000 euro, opt terenuri în suprafață totală de aproximativ 6.000 m.p. din domeniul privat al municipiului Constanța, situate toate în stațiunea Mamaia. „În realitate, prețul acestor terenuri se ridica la aproximativ 2.200.000 euro”, spun procurorii anticorupție din Constanța.
Totodată, într-o cauză separată, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un număr de 29 de funcționari din cadrul Primăriei Constanța, pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (sub forma autoratului și a complicității).
Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia , în perioada octombrie 2008 – februarie 2012, funcționarii respectivi, cu încălcarea legii, au înstrăinat către mai multe persoane fizice și juridice, un număr de 32 de terenuri (în total 14.922 mp) la prețuri vădit mai mici decât cele reale.

Articolul precedentNEVERSEA. Acrobați care dansează deasupra publicului, parade cu creaturi fabuloase ale mării, show-uri aviatice cu F16 și Mig 21
Articolul următorFOTO| Alertă pe Dunăre. Tânăr căutat cu scafandrii