O echipă de medici din cadrul Institutului Clinic Fundeni a efectuat, în premieră, la Constanța, o chemoembolizare. Procedura a durat aproximativ o oră și s-a încheiat cu succes.

Chemoembolizarea presupune introducerea selectivă, doar în zonele afectate, de substanțe embolizante și cistostatice, urmărindu-se distrugerea tumorilor. Chemoembolizarea este alternativa la chimioterapia clasică, orală și parenterală și se adresează atât tumorilor hepatice primitive, cum este hepatocarcinomul dar și determinărilor secundare ( metastaze hepatice de cancere colo-rectale).

Astfel, angiograful primit de către SCJU în cadrul proiectului European “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri – DIPCDCI”, a fost astăzi exploatat pentru prima dată.

Proiectul prin care SCJU a fost dotat cu acest aparat ultraperformant de angiografie aparține Academiei de Științe Medicale din România în parteneriat cu SCJU și este coordonat de către Prof. Dr. Radu Deac. In total, 17 centre medicale din țară au fost dotate cu angiografe, prin intermediul fondurilor europene.

In cadrul acestui proiect național, SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța este implicat în mai multe teme, între care și înființarea unui registru național de tratament. Pacienții care vor fi incluși în studiu trebuie să îndeplinească mai multe criterii din punct de vedere medical. Rezultatele cercetării se vor materializa într-o strategie națională de tratament a afecțiunilor, aplicabilă pe tot teritoriul țării, în centre specializate.

După finalizarea studiilor, angiografele vor rămâne în spitalele în care au fost instalate și vor fi utilizate în folosul pacienților.

Articolul precedentNumai o săptămână până la cel mai așteptat festival de pe plajă din România, NEVERSEA
Articolul următorUn autocar cu 60 de persoane la bord, majoritatea copii, s-a răsturnat în Mihail Kogălniceanu