La Constanța, specialiști din 9 țări au discutat în cadrul programului Daphne, reducerea decalajelor existente între cele 70 de porturi dunărene, introducerea  unui  model de schemă de ajutor de stat pentru facilitarea investițiilorr private in regiune.

Proiectul  DAPhNE atinge teme precum legislatia portuară și surse de finanțare, administrarea și managementul portuar, dezvoltarea și strategia portuară, formarea unei rețele a porturilor dunărene.

Va fi asigurată o colaborare permanentă între entități publice și private de-a lungul Dunării: ​​ministere, administrații portuare, utilizatori portuari, firme de consultanță specializate, companii de logistică, ONG-uri și universitati din Austria, România, Ungaria, Croația, Bulgaria, Slovacia, Serbia, Moldova și Ucraina.

„Consorțiul va contribui în mod semnificativ la reducerea treptată a decalajelor existente între cele 70 de porturi dunărene situate de-a lungul celor 2,414 km ai fluviului Dunarea, care se confruntă cu o infrastructură și suprastructură de acces sărăcăcioasă, cu cadre juridice și de reglementare necoordonate, cu o structură a proprietății și modele administrative diferite, cu o reducere a investițiilor private în zona portuară și o scădere a resurselor umane pentru acest sector specific”, declară organizatorii.

Procesele administrative portuare și strategiile de afaceri vor fi modernizate prin introducerea unor măsuri ce vizează ecologizarea porturilor. Va fi elaborată o politică pentru Dunăre dedicată “Portului Verde”,  menită să imbunătățească performanța porturilor din punct de vedere al mediului, ca hub-uri multi-modale.

Pentru a ajuta porturile dunărene să-și atinga potentialul maxim intr-un mod echilibrat, consortiul va introduce un model de schema de ajutor de stat pentru facilitarea investitiilor private in regiune.

Bugetul total al proiectului este de 2.985.406,15 Euro, din care contributia FEDR se ridica la 2.415.219,77 Euro si contributia IPA ajunge la 122.375,77 Euro.

„Pentru porturile situate la Dunăre, vorbim în special de Portul Constanța.Tot ce este pe Dunăre, are ca punct terminus Portul Constanța. Cu căt mai multă marfă va aduce această   „autostradă Dunărea,”cu atât mai multă marfă va fi în Portul Constanța. Este și cel mai sigur și ieftin mod pe care-l avem la această oră,” a declarat directorul genera l al CN APM SA Constanța, Nicolae Dan Tivilichi.

Articolul precedentSună primul clopoțel la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța
Articolul următorȘcoala de Vară a Tineretului PMP la Neptun