Noi soluții de trafic și rute mai eficiente către Asia le-au fost propuse partenerilor maghiari, cu ocazia Zilei Portului Constanța la Budapesta, ce a avut loc miercuri, 3 octombrie.

Cea de-a XII-a ediție a Zilei Portului Constanța la Budapesta, organizată anual de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA, s-a desfășurat în premieră, pe Dunăre, la bordul navei Budapest. Cei peste 100 de invitați din Ungaria – reprezentanți ai porturilor de pe Dunăre, ai terminalelor de containere, companiilor din domeniul transporturilor și logisticii, traderi de cereale, alături de operatori din Portul Constanța, au căutat împreună noi posibilități de dezvoltare a afacerilor, soluții la problemele cu care se confruntă, noi parteneri și căi de colaborare eficientă.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Minea, a subliniat importanța Portului Constanța pentru economia țărilor din zonă, în special pentru cea a Ungariei, fiind principalul port de tranzit pentru mărfurile ungurești. Totodată, el a punctat că Portul Constanța și-a dovedit avantajele competitive legate și de fluviul Dunărea și eficiența pe rutele care ajung până în Asia și Orientul Îndepărtat.

Alexandru Crăciun, directorul comercial al CN APM SA Constanța, le-a prezentat partenerilor portului investițiile majore în derulare, dar și proiectele comerciale ale companiei. Au fost propuse noi soluții pentru transportul cerealelor pe Dunăre – premise pentru deschiderea de linii regulate de containere între Constanța și porturile ungare, rute mai eficiente către China din Portul Constanța, prin porturile georgiene Batumi, Poti, Anaklia până în Baku, scurtând până la jumătate timpul de tranzit. Totodată, a fost anunțat stadiul avansat al discuțiilor pentru deschiderea de noi conexiuni de tip RO-RO cu Turcia.

 

Evenimentul de la bordul navei Budapest a inclus și o expoziție de desene despre Portul Constanța a artistei de origine română Adela Kiss, absolventă a Academiei de Artă din Cluj. Aceasta a vizitat Constanța în luna iulie și a transpus fragmente ale portului pe coala de desen. În luna decembrie, desenele Adelei Kiss despre Portul Constanța se vor regăsi într-o expoziție care va fi deschisă la Budapesta.

Joi, 4 octombrie, este programată o dezbatere pe teme de actualitate în domeniul traficului de mărfuri vrac.

Articolul precedentBraconier prins cu 50 de kg de pește de polițiștii de frontieră
Articolul următorO nouă ediție a târgului „Zilele Toamnei”, în Portul Turistic Mangalia