Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a obținut o finanțare de peste 5,5 milioane euro, pentru amenajarea unei dane specializate destinată primirii de nave de cereale de mare capacitate. În portul Constanţa sunt mai multe terminale de cereale, dar multe dintre acestea nu au posibilităţi sa încarce cereale în nave mari.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul investitiei sunt prevăzute lucrări pentru modernizarea Danei nr.80, instalarea de noi echipamente adecvate primirii de nave de cereale mai mari, precum și extinderea infrastructurii feroviare până la parcul de silozuri. Prin alocarea danei 80 pentru alte activități se eficientizează utilizarea danelor de mare adâncime existente în portul Constanța. Totoodată, realizarea racordului CF va conduce la suplimentarea traficului feroviar și prin aceasta la eficientizarea sistemului feroviar din sectorul fluvio-maritim al portului și al celui din țară.

Contractul de finanțare pentru proiectul de investiții „Implementarea unei dane specializate într-o zonă cu adâncimi mari (Dana 80)” a fost semnat între Autoritatea de Management Programul Operațional Infrastructură Mare POIM 2014-2020, prin ministrul Transporturilor, Lucian ȘOVA și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, prin directorul general Nicolae Dan Tivilichi.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare POIM 2014-2020 – Creșterea gradului de utilizare a căilor navigabile și a porturilor situate pe rețeaua TEN-T centrală. Bugetul proiectului este de 25.778.122 lei (fără TVA), din care: 75% rata de finanțare UE – 19.025.969 lei și 25% contribuție de la Bugetul de Stat – 4.756.492 lei, durata de execuție fiind de 37 de luni. Perioada de implementare a proiectului este 01.06.2018 – 30.06.2021.

 

Articolul precedentEchipajele Hope, Nimana și Pelican Racing, câștigătorii SetSail Black Sea Internațional Regatta 2018
Articolul următorSurpiza Delfinariului Constanța pentru sezonul estival: trei lei de mare californieni