Prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată la porcii din două gospodării din localitățile Vadu și Cheia, din județul Constanța, în urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București. Serviciile veterinare au intervenit imediat.

Conform procedurilor, DSVSA Constanța a dispus punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatațiilor, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecția exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potențial contaminate. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost uciși porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și s-a realizat ecarisarea cadavrelor conform locațiilor avizate de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la 14 animale bolnave și găsite moarte.

La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții. Au fost stabilite  zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv două zone de protecție – localitățile Vadu și Corbu cu o rază de 3 km fiecare și două de supraveghere cu rază de câte 10 km  – localitățile Corbu, Săcele, Traian, precum și Grădina, Casian, Gura Dobrogei, Târgușor, Mireasa, Pantelimon, Pantelimon de Jos. De asemenea, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare, fiind în desfășurare și acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții.

Potrivit DSVSA, pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. Drept urmare, reprezentanții direcției solicită sprijinul şi înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau D.S.V.S.A. județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Articolul precedentUn nou Cod Galben de vreme rea pentru Constanța
Articolul următorDin cauza codului de vreme rea, RAJA a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență