Pe numărul de telefon 0763255731- numărul de urgență DELFINI, ONG Mare Nostrum primește aproape zilnic sesizări legate de eșuarea delfinilor. În plină perioadă de prohibiție au fost semnalate 34 de cazuri, iar 2 în afara prohibiției, de la începutul anului și până acum. Cele mai multe cazuri erau delfini aflați în stare avansată de descompunere.

În fiecare an, ONG Mare Nostrum trage semnale de alarmă legat de situația delfinilor eșuați, una dintre cele mai mari probleme ce țin de conservarea biodiversității și a protejării speciilor de cetacee din Marea Neagră. Mai grav decât atât este faptul că cele mai multe cazuri sunt semnalizate în plină perioadă de prohibiție la calcan, când delfinii ajung în plasele pescărești tip setcă și unde îşi găsesc sfârșitul.

Perioada de prohibiție include mai multe specii și se referă la ape marine şi interioare. Perioada de prohibiție la calcan este cea în care se înregistrează cele mai multe cazuri de eșuări, în principal din cauza plaselor pescărești tip setcă, în care se prind delfinii şi marsuinii. Perioadele de prohibiție la calcan sunt în perioada aprilie-iunie a fiecărui an, Mai exact, 15 aprilie- 15 iunie: ”În perioadele de prohibiție, potrivit monitorizărilor noastre, s-au înregistrat o mare parte din cazurile de eșuări ale delfinilor, cei mai mulți prinși în plase pescărești. Lucruri care nu ar trebui să se întâmple, pentru că plasele nu ar trebui să fie întinse, de la bun început, în acele perioade”, spune Marian Paiu, specialist ecolog.

Sursa foto: Mare Nostrum

În 2011, 64 de delfini au eșuat numai în perioadă de prohibiție, dintr-un total de 88 de cazuri înregistrate. În 2012, 36 eșuări s-au înregistrat, dintr-un total de 177. În 2013 și 2014, per total, numărul de eșuări a fost de 140, dintre care 33 în perioadă de prohibiție. În 2015 – 13 cazuri dintr-un total de 71, în 2016- 22 de cazuri de eșuări în prohibiție, dintr-un total de 63, iar în 2017 au fost înregistrate 55 de eșuări delfini în perioadă de prohibiție calcani, dintr-un total de 139. De la începutul acestui an și până acum, 36 de delfini au eșuat, iar 34 au fost în perioadă de prohibiție.

”Inutil să spunem că numărul  estimat de delfini,  în urma monitorizărilor noastre , este unul mic. În ritmul în care sunt înregistrate cazurile de eșuări, este foarte posibil ca într-un viitor mai apropiat decât credem, încadrarea speciilor de cetacee din Marea Neagră să se schimbe drastic.. De altfel, există o specie marină care a avut același destin tragic, și anume foca călugăr”, completează Marian Paiu.

Potrivit Mare Nostrum, cel mai important, pentru ca aceste valuri de eșuări să înceteze, este absolut vital ca organele abilitate să ia măsuri și să stopeze sau să amendeze drastic pescuitul în prohibiție, problemă care nu există doar în România, ci la nivelul tuturor țărilor care au ieșire la Marea Neagră si nu numai.

Articolul precedentFC Viitorul va disputa șase meciuri amicale în Polonia
Articolul următorConstanța: 13 medii de 10.00 și opt medii de 01.00 la Evaluarea Națională