Numărul delfinilor eșuați pe plajele litoralului românesc a scăzut anul trecut comparativ cu 2017, coborând sub 100 de exemplare, arată datele statistice ale unei organizații neguvernamentale din Constanța. 

Astfel, conform ONG Mare Nostrum, în anul 2018 au fost înregistrate 87 de cazuri de delfini eșuați, spre deosebire de anul anterior, când echipa de specialiști a organizației s-a deplasat la 139 de astfel de cazuri, pe toată întinderea litoralului românesc. „Din nefericire, peste jumătate din cazuri au fost de marsuini, o specie pe cale de dispariție în Marea Neagră”, au precizat reprezentanții organizației.

Cele mai multe eșuări s-au înregistrat în lunile august – 22, iunie – 18, și mai – 16, în timp ce în lunile februarie, martie și decembrie nu a fost înregistrat niciun astfel de caz. Față de 2017, ponderea cazurilor de afalini și delfini comuni eșuați, celelalte două specii de delfini din Marea Neagră, a fost mai mare, la afalini cu 35 la sută, iar la delfini comuni cu opt procente. „Este îmbucurător faptul că numărul a scăzut semnificativ față de anul anterior, dar tot depășește media și, ce este mai interesant, negativ vorbind, este numărul mare de afalini eșuați înregistrați în 2018”, spune Marian Paiu, coordonator activități teren în cadrul ONG Mare Nostrum. 

Potrivit reprezentanților organizației, un alt aspect îngrijorător este acela că 24 din cele 87 de cazuri de cetacee eșuate au fost cauzate de prinderea în plasele de calcan. „Se impune luarea unor măsuri ferme de control și prevenire a activității de braconaj, care afectează populațiile de cetacee. Peste 60 la sută dintre cetaceele care ajung la mal prezintă urme de prindere în plasă.

Articolul precedentDana Dumitrescu va fi schimbată de la conducerea Teatrului de Stat Constanța
Articolul următorTrecerea de pietoni din Tomis 3 va fi semaforizată