dobrogea_afis

 

2.000 de elevi din 20 de localități ale județului Constanța au avut ocazia să învețe istoria Dobrogei, prezentată neconvențional, prin intermediul unui spectacol multidisciplinar.

Spectacolul de teatru muzical,„Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală”, a fost bazat pe un scenariu original, în care s-au regăsit referiri la repere esențiale care au marcat istoria Dobrogei. În cadrul său s-a evidențiat un adevăr incontestabil, unanim recunoscut: Dobrogea reprezintă un model de conviețuire interetnică, un exemplu de diversitate și toleranță, fiind privită ca un standard în ceea ce privește armonia dintre diversele etnii conlocuitoare. Spectacolul a fost realizat în baza unui scenariu pigmentat cu fragmente muzicale, replici și/sau dialoguri purtate în limbile celor mai importante etnii care conviețuiesc alături de români pe teritoriul Dobrogei: turci, tătari, romi, ruși-lipoveni, aromâni, greci, bulgari, evrei etc.

„A fost o experiență deosebită. Am fost impresionați de dorința de cunoaștere pe care au manifestat-o elevii. A fost, într-adevăr, un mod interesant prin care le-au fost transmise informații importante despre istoria Dobrogei, iar ei au răspuns cu atenție și receptivitate.”, a declarat Georgiana Rusu, managerul proiectului.

Documentarea a fost realizată de Cristian Cealera, scenariul a fost semnat Luiza Martinescu, iar ilustrația muzicală a fost creația lui Alex Rebegea. Regia artistică i-a aparținut lui Iulian Enache.

„Impactul proiectului a fost cel scontat. Pot spune chiar că realitatea a depășit așteptările. În perioada următoare, vom studia posibilitatea ca, în toamnă, să prezentăm lecția noastră de istorie culturală a Dobrogei și în alte localități ale județului,”, a spus Sebi Pătrunjei, coordonator de activități.

Spectacolul a fost prezentat în localitățile: Băneasa, Ostrov, Adamclisi, Dobromir, Hârșova, Ciobanu, Poarta Albă, Castelu, Murfatlar, Cobadin, Topraisar, Negru Vodă, Cogealac, Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Cumpăna, Techirghiol, Ovidiu și Năvodari. Accesul la reprezentații a fost gratuit.

Proiectului „Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală”, a fost organizat de către Asociația Culturală Georgiana Rusu,în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

 

Articolul precedentZiua Națională a Portului Tradițional, la Muzeul de Artă Populară Constanța
Articolul următor„Sunt tristă că nu am câștigat.”Simona Halep, învinsă de Kiki Bertens în finala de la Madrid