Pe 12 mai, în a doua duminică a lunii Florar, se sărbătorește Ziua Națională a Portului Tradițional.

Constănțenii care doresc să descopere frumusețea portului de sărbătoare, purtat cu mândrie de fetele, flăcăii, femeile și bărbații din satul tradițional, sunt așteptați să admire costumele populare românești din expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară. Costumele provin din toate zonele etnografice ale țării și încântă prin coloritul și măiestria cu care au fost realizate, fie că sunt costume cu cămașa scurtă sau cu poale, cu fotă, cu catrință, cu opreg sau cu vâlnic.

Sunt prezentate costume din toate provinciile istorice: Moldova (Suceava, Neamț, Vrancea), Muntenia (Buzău, Muscel, Teleorman, Argeș), Oltenia (Romanați, Dolj, Olt, Mehedinți), Banat (Timiș, Caraș-Severin), Transilvania (Pădureni, Sibiu, Sălaj, Valea Târnavelor, Arad, Țara Zarandului, Maramureș, Oaș, Bistrița-Năsăud, Cluj) și Dobrogea (sud și nord).

Podoabele tradiționale, care accentuează frumusețea portului popular românesc, ocupă și ele un loc deosebit în cadrul expoziției (salbele cu bani din argint, zgărdanele din mărgele din Maramureș, penele de păun din Bistriţa Năsăud și podoabele din argint ale aromânilor).

Un bogat material fotografic completează expoziția de costume românești din expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.

Sursa Muzeul de Artă Populară Constanța

Articolul precedentHoria Tecău și Jean -Julien Rojer s-au calificat în finala de dublu, la Madrid
Articolul următorIstoria Dobrogei, prezentată neconvențional în fața a 2.000 de elevi