România se confruntă cu o criză a forței de muncă, doar în industria hotelieră este nevoie de aproape 100 de mii de muncitori calificați!

Școala profesională în sistem dual, ar putea fi o soluție, o formă de învățământ prin care forța de muncă este pregătită exact pentru solicitările și nevoile angajatorului, iar elevul are la absolvire un loc de muncă asigurat.

La Constanța, a avut loc prima Conferință Regională care îşi propune să promoveze în rândul elevilor, părinţilor şi agenţilor economici, sistemul de învăţământ profesional dual. Evenimentul a fost organizat de Comitetul Județean al Părinților Constanţa și Școala fără Șomeri cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța si Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură și a beneficiat de participarea autorităților locale și a agenților economici interesați de modul în care s-ar putea rezolva problema lipsei muncitorilor calificați.

„Copiii care se pot înscrie la dual sunt cei care au terminat opt clase, au situația încheiată și au până în  26 de ani”, a declarat domnul Ciprian Lepădatu- vicepreședintele Comitetului Județean al Părinților.

Invitatul special al acestei conferințe a fost domnul Cornel Bertea Hanganu, fondatorul și președintele Școlii Fără Șomeri, un concept unic în România care a dus la înființarea a peste 100 de clase în sistem dual în ultimii 2 ani.

„Școala profesională în sistem dual reprezintă singura alternativă care oferă predictibilitate agentului economic pentru a-și pregăti forță de muncă în conformitate cu nevoile pe care le are compania și intergând pe parcursul celor trei ani acești elevi în activitatea curentă a companiei”, a declarat Cornel Bertea Hanganu- fondator Școala fără Șomeri.

Printre specializările pe care le oferă în acest moment sistemul de învățământ profesional dual se numără: ospătar, instalator, tehnician, mecanic, electrician, zugrav, zidar sau vânzător. Elevii primesc o bursă profesională de la stat de 200 de lei, dar și o bursă suplimentară oferită de agentul economic, iar după terminarea celor trei ani, absolventul își poate continua studiile liceale.

„Noi lucrăm deja cu 20 de copii, 10 mecanici și 10 tinichigii pe care îi vom angaja la terminarea studiilor. Învățământul profesional este o școală care te va învăța o meserie de care să fii mândru în viitor|”, a declarat domnul Adrian Gorcea- directorul unei companii din Constanța.

 

Articolul precedentS-au pus în vânzare bilete pentru FC Viitorul – KAA Gent
Articolul următorPeste 100 de copii din satele constănțene au primit tratament stomatologic gratuit