Patronatele din turism cer demiterea directorilor CNAIR și a șefului Biroului de Poliție A2 deoarece lucrările la Autostrada Soarelui în sezon afectează grav turiștii.

Într-un comunicat de presă, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) acuză ritmul lent cu care se desfășoară lucrările de reparații la autostrada A2 și faptul că acestea se desfășoară în sezonul estival început la 1 iunie, lucru care afectează grav fluxul de turiști către litoralul românesc. Patronatele cer demiterea directorului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și a șefului Biroului de Poliție Autostrada A2, pe care-i consideră responsabili de blocajele de pe autostradă și că pun în pericol viața turiștilor.

Dacă lucrările la autostradă nu se încheie până pe data de 15 iunie, hotelierii amenință cu grevă fiscală pe termen nelimitat, pe parcursul căreia „vor refuza să mai plătească taxe către statul ai cărui funcționari, plătiți cu salarii uriașe, umilesc de ani de zile turiștii care își fac concediul pe litoralul românesc”. Ei spun că în prima zi de vară, când mii de români și-au dorit să vadă marea, turiștii au fost dezamăgiți de drumul către litoral, foarte aglomerat și chiar blocat pe anumite segmente pentru că CNAIR efectuează lucrări de reparații în sezonul estival, fără respect pentru turiști. „Suntem conștienți că lucrările de reparații sunt necesare și ne bucurăm de faptul că acestea sunt efectuate, dar constatăm că nu există o planificare rațională a acestor activități de reparație a autostrăzii de către CNAIR. Deși în fiecare an FPTR a atras atenția conducerii CNAIR, cu mult înainte de începerea sezonului, să încheie lucrările de mentenanță și reparații până la data de 1 iunie, aceștia ignoră în mod repetat solicitările operatorilor de turism. Deși politicienii se întrec, în campaniile electorale, în promisiuni că rezolvă problemele care cauzează aglomerație pe A2, odată ce se văd în funcții uită tot ce au promis”, a transmis FPTR în comunicatul de presă.

Potrivit hotelierilor, aglomerația și blocajele de pe Autostrada Soarelui alungă peste granițe o mare parte din turiștii care vor să vină pe litoralul românesc, iar românii din Ardeal preferă un drum de șase ore pe litoralul croat unuia de opt ore către stațiunile românești de la Marea Neagră. „Turiștii se chinuie 5-6 ore pe autostradă între Constanța și București, un drum care ar trebui făcut în doar două ore. Un turist face mai mult din București la Marea Neagră decât are nevoie ca să ajungă pe orice litoral din Europa și chiar din nordul Africii sau Dubai”, a declarat președintele FPTR, Mohammad Murad.

El spune că investitorii de pe litoral reușesc să ridice un hotel în șase luni, în timp ce statul român nu este în stare să repare câteva tronsoane de autostradă în trei ani. Mohammad Murad îl invită pe directorul CNAIR, pe care-l consideră depășit de situație, să-i predea mandatul prin care să poată supraveghea starea lucrărilor de pe A2, astfel încât acestea să se încheie urgent. „Dacă până pe data de 15 iunie autostrada nu funcționează în parametrii normali, hotelierii de pe litoral vor intra în grevă fiscală și nu vor mai plăti taxe către stat. De vină pentru blocajele create este și Biroul de Poliție Autostrada A2, pentru că nu este în stare să dirijeze mașinile către drumuri adiacente. Din cauza blocajelor, turiștii își pun în pericol viața și se întorc nervoși și epuizați de drum dintr-o vacanță pentru care au plătit-o să se relaxeze. Fiecare director CNAIR promite că își dă demisia dacă nu rezolvă problema acestor lucrări care se tot repetă de 20 de ani, parcă în bătaie de joc față de turiștii români. Dar nu doar că nu rezolvă problema, dar directorul nu are nici măcar demnitatea de a-și da demisia pentru că este depășit de situație, și de aceea noi, patronatele din turism, cerem demiterea atât a directorului CNAIR, cât și a șefului Biroului de Poliție Autostrada A2”, a mai spus Murad.

Litoralul este cea mai importantă atracție turistică a României, cu o capacitate de cazare de 121.222 de locuri clasificate, care acoperă 27% din totalul locurilor disponibile la nivel național.

Articolul precedentAcțiune de dezinsecție în municipiul Constanța
Articolul următorRAJA a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență