După ce retragerile de numerar au atins niveluri record, de două ori mai mult decât în perioada sărbătorilor de iarnă din 2019, vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit, apreciază Guvernatorul Mugur Isărescu, într-o declarație de presă trimisă de Banca Națională a României. 

Valorile cele mai mari ale retragerilor de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, pentru a acoperi cererea populației și a întreprinderilor, au fost înregistrate în perioada 11-20 martie 2020 și au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei, însă, în ultimele zile, acestea s-au redus substanțial. Valoarea numerarului din casele de circulație ale instituțiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea își pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăților și alimentarea fluentă a ATM-urilor.

Întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar

Chiar dacă în prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei, BNR recomandă, totuși, ca în această perioadă întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar. În ceea ce privește asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situația este în curs de normalizare. Sistemul bancar românesc este solid și funcționează cu parametrii de lichiditate și solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăți a lucrat fără eroare, a mai declarat Guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Șeful băncii centrale a precizat că în zilele imediat următoare declarării stării de urgență au existat blocaje temporare și punctuale în finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei reale, precum și unele majorări de rate de dobândă, în special pe piața monetară, chiar dacă la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate.

Anunțarea unor măsuri concrete de către Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României au dus la fluidizarea semnificativă a fluxurilor de lichiditate, astfel că finanțarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil.

Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu ușoară tendință de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creșterea cheltuielilor statului cu finanțarea datoriei publice în valută și a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipațiile de deteriorare a situației macroeconomice.

Finanțarea celor din linia întâi este prioritară

„Acum obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâștigată și în același timp să asigurăm lichiditățile necesare finanțării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale și populației. Celor aflați în prima linie în lupta cu inamicul invizibil – personalul medical, militar și cel din Ministerul Afacerilor Interne – le transmitem nu numai recunoștința noastră, dar și promisiunea fermă că vom acoperi cu prioritate și fără sincope nevoile de lichiditate, în lei și valută, pentru finanțarea operațiunilor prin care se asigură cele necesare activității lor. Mulțumim pe această cale colegilor din Ministerul Finanțelor Publice și din sistemul bancar cu care am conlucrat și conlucrăm pentru atingerea obiectivelor menționate“, a mai afirmat Guvernatorul Mugur Isărescu.