Cel mai mare exercițiu naval din Marea Neagră „Sea Shield 19” a avut astăzi la Constanța,deschiderea oficială. Navele militare străine au intrat în portul Constanța sâmbătă, 6 aprilie 2019.

„Sea Shield 19 este un exercițiu care arată faptul că Forțele Navale Române au o postură activă, că patrulează și controlează zonele de responsabilitate ale fortelor navale în apele României si sub nicio formă nu poate fi considerat provocator sau de altă natură…Toată lumea știe scopul,amploarea, perioada și locul în care se desfășoară aceste exercitii. Cine dorește să vadă ce executăm poate să vină, bineînțeles respectând apele teritoriale și zonele geografice stabilite prin legile internaționale. Totul este în scopul antrenamentului și ridicării pregătirii profesionale sub nicio formă în scopuri provocatoare sau care pot fi interpretate ca provocatoare”,a declarat viceamiral dr. Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române.

La exercițiul din acest an, participă 14 nave militare românești şi șase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață şi aeriene, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

Scenariul exercițiului este fictiv şi urmărește planificarea şi executarea unei Operații de Răspuns la Criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (UNSC), în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenințări simetrice şi asimetrice.

 

Articolul precedentVIDEO| Amplă operațiune de căutare pe litoralul Mării Neagre. Droguri găsite pe plaje
Articolul următorFOTO VIDEO| Minor la volan. Două mașini avariate și o femeie la spital