În Portul Constanţa, au fost comemorate astăzi victimele tragediei produse în data de 24 februarie 1942, când nava „Struma” s-a scufundat în Marea Neagră, având la bord peste 760 de refugiaţi evrei români.   Pe 24 februarie 1942, vasul Struma, plecat din portul Constanţa, a fost torpilat în Marea Neagră de un submarin sovietic. Doar un singur pasager a supravieţuit.

Imagine

Struma a fost o navă de pasageri care a părăsit portul Constanța la 12 decembrie 1941 având la bord 790 de pasageri de origine evreiască care căutau refugiu în mandatul britanic pentru Palestina, teritoriu aflat în acel moment sub control britanic. În urma refuzului autorităților britanice și turcești de a primi refugiații, Struma (aflat într-o foarte proastă stare tehnică) a fost izolat în carantină la Istanbul la data de 15 ianuarie 1942, apoi la data de 24 februarie 1942 a fost remorcat înapoi în Marea Neagră unde a fost torpilată și scufundată de către un submarin sovietic. Torpilarea sa a dus la pierderea vieților tuturor celor aflați la bord în acel moment, cu o singură excepție, un tânăr de 18 ani, David Stoliar din București, care a reușit să ajungă la mal în Turcia. Reținut câteva săptămâni de autoritățile turcești, investigat, el este până la urmă lăsat să plece în Palestina

Imagine

“80 de ani de la această tragedie, antisemitismul, din păcate, este din ce în ce mai prezent în societăţile noastre. Asistăm la o intensificare a urii, a intoleranţei, şi, pentru ca ele să nu capete şi mai multă amploare, este important ca autorităţile şi societatea civilă să reacţioneze. Noi toţi trebuie să rămânem vigilenţi şi să sancţionăm extremismul, tot mai virulent”a declarat Excelenţa Sa, David Saranga, Ambasadorul Israelului în România.

” Astăzi, alături de Excelența Sa, David Saranga, Ambasadorul Israelului, am adus un omagiu celor care, pentru o viață mai bună au plătit cu tributul vieții. Amintirea acestei tragedii trebuie să ne dea un impuls puternic de prevenire şi de eliminare a oricărei manifestări rasiste sau discriminatorii şi să facem tot posibilul ca astfel de momente să nu se mai repete” – Mihai Lupu, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

În decembrie 1999 s-a descoperit epava navei, după indicațiile lui David Stoliar, având coordonatele aproximative 41°23\”N 29°13\”E, la adâncimea de 90 m, la 5 km nord de țărmul Turciei.

Imagine

 

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentAtenție șoferi! Trafic deviat pentru lucrări de reabilitare la Podul de peste Brațul Borcea
Articolul următorMinistrul Finanțelor: Reducerea accizei la combustibil cu jumătate