În doar cateva zile, biroul Port State Control din cadrul ANR si ITF Romania au reținut pe MLC 2006 două nave care aveau restanțe mai mari de două luni la plata salariilor echipajelor. Este vorba de navele Huseyn Javid – pavilion Malta și Beccaria -pavilion Panama,  care impreună totalizau peste 256.000 USD – neplata salarii.

În urma actiunilor PSC si ITF, armatorii navei Huseyn Javid au achitat 106,000 usd reprezentând salariile echipajului la zi. Cei 11 navigatori, membri ai Sindicatului Navigatorilor din Rusia așteptau de mai bine de 4 luni salariile restante.

„La nava Beccaria sunt îndeplinite condițiile de a se introduce o acțiune în instanța din România dacă în această săptămână nu se gasește o soluție viabilă pentru plata salariilor. Salariile la această navă nu sunt achitate de peste 5 luni către  cei 13 membri ai echipajului de naționalitate ukrainiană. Sindicatul din Ukraina ai cărui membri sunt navigatorii de la bord, va susține anumite cheltuieli pentru echipaj alaturi de ITF România,îăn cazul în care se va solicita rezolvarea cazului pe cale legală,” a declarat Adrian Mihălcioiu inspector ITF România.

Alte 3 nave au transmis că ajung în zilele următoare în porturile românești iar echipajele sunt neplătite de peste 2 luni. Porturile românesti sunt porturi în care „Dumping-ul Social”  este descurajat și armatorii cu probleme sunt obligați să le rezolve înainte de a pleca din port cu nava.

Conventie- MLC 2006- a fost ratificata de Romania in anul 2015 dupa doi ani de actiuni si presiuni concertate ale Sindicatului Liber al Navigatorilor, devenind astazi un instrument de lucru pentru a proteja drepturile navigatorilor, un cod al conditiilor de munca si viata la bordul navelor care sosesc in porturile romanesti.

Articolul precedentTraficul va fi parțial restricționat, de marți, pe strada Ștefăniță Vodă
Articolul următorMarinari români răpiti de pirații nigerieni