18 iulie 1938, este ziua în care s-a stins din viață Regina Maria, unul dintre cele mai fascinante personaje din istoria secolului XX. 

Mamaia și Balcik, două destinații de vacanță sunt în mare parte, ceea ce sunt astăzi, datorită Reginei Maria. Două locuri de poveste unde lumina a răsărit nu din mare, ci din inima unei singure regine

În anul 1920, întinderile de nisip din Mamaia, „cu scoici trandafirii și valuri care se sparg rând pe rănd de mal,” o fac pe Regina Maria să se îndrăgostească de acest ținut și hotărăște să construiască un Castel la Mamaia. Construcția gândită de arhitectul italian Mario Stoppa și condusă de arhitectul Constantin C. Dobrescu este finalizată în anul 1926. De aici începe povestea stațiunii Mamaia. Castelul a atras după sine construcția altor vile și prezența celor care se bucură vară.

În anul 1924 regina Maria, insoțiă de pictorul Al Satmary, vizitează Balcicul. Construcția castelului Balcic a durat din 1925 până în 1929, întreg complexul fiind construit după planurile și gusturile reginei. La fel ca și la Mamaia, acesta a fost punctul care a dus la transformarea Balcikului.

În Castelul din Mamaia, regina Maria nu și-a petrecut nicio vară, în schimb, Balcikul a devenit locul ei de suflet. Să fie acesta motivul pentru care un castel să fie astăzi părăsit și uitat în paragină și altul este înfloritor și vizitat de milioane de turiști? În orice caz, administrația bulgară a înțeles mult mai bine decăt cea românească ce cadouri turistice a lăsat această regină posterității.

Sursa foto facebook.com/Sorin Belu

Articolul precedentNava de pasageri River Concerto revine la Constanța
Articolul următorSpărgătorul de gheață Perseus, modernizat în Șantierul Naval Damen Mangalia