Președintele BNS, Dumitru Costin, a spus, vineri, despre noua lege a pensiilor, că nu crede că acest proiect va putea fi susținut financiar.

Prezent la Reuniunea Anuala 2018 a European Diving Technology Committee (EDTC), ce se desfășoară în Mamaia, liderul BNS a declarat că salariul mediu pe economie scade, iar în curând jumătate din salariații din România vor fi plătiți cu salariul minim. Drept urmare, în viitor nu vor fi fonduri suficiente pentru susținerea pensiilor.

„Ținând cont de evoluția demografică, de evoluția pieței muncii, de evoluția salarială – chiar în cursul acestui an, în ultimele luni de zile, se constată, în ciuda creșterii salariului minim, o scădere a salariului mediu net pe economie, chiar dacă angajatorii plâng că nu au angajați. Chiar în acest context, salariul mediu net pe economie scade. Asta arată un comportament atipic al mediului economic privat, care continuă să plătească foarte prost. Pe cale de consecință, contribuțiile care se vor duce în anii viitori la sistemul de securitate socială vor fi foarte mici. Gândiți-vă că astăzi discutăm de 41 la sută din totalul salariaților din România plătiți pe salariul minim. Probabil că după creșterea salariului minim, ori la 1 decembrie, ori de la 1 Ianuarie, o să ne ducem la 50 la sută din total salariați din România plătiți pe salariul minim. Ce contribuții credeți că o să ducem?”, a declarat Dumitru Costin.

La întâlnirea din mamaia participă 40 de experți și responsabili din 17 țări, la deschidere fiind invitat și ministrul Transporturilor, Lucian Șova.

Pe agenda reuniunii sunt subiecte de interes general, dar și teme specifice ca  lansarea unui document de bune practici în domeniu, raportul privind standardele de competență pentru medicii care activează în cadrul companiilor de scufundări și construcții submarine și vor fi prezentate rapoarte naționale specifice din țări ca Estonia, Franța,  Italia,  Norvegia, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

Articolul precedentProfesor cercetat după ce a postat o filmare din vestiarul elevelor – update
Articolul următorA început reamenajarea locurilor de joacă pentru copii din Constanța