Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a participat la o întâlnire de lucru cu înalți reprezentanți ai Băncii Mondiale. Tema centrală a discuțiilor a vizat acordul de servicii de asistență tehnică pe baza căruia municipalitatea pune în aplicare bunele practici internaționale în domeniul dezvoltării urbane.

„Constanța trece printr-o transformare profundă. Demolăm zidurile care s-au ridicat între sectorul public, societatea civilă și sectorul privat. Aveam nevoie de acest acord care ne furnizează cele mai bune soluții ale specialiștilor pentru a dezvolta orașul pe mai multe planuri. Schimbăm mentalități și lucrăm după proceduri bine stabilite”, a declarat Decebal Făgădău.

Potrivit acestuia, Constanța este primul oraș din lume care a încheiat un acord de asistență tehnică, lucrând direct cu Banca Mondială pe trei piloni principali. În primul pilon este vorba despre consolidarea capacității de planificare și management al investițiilor, cu accent pe sprijinirea îmbunătățirii proceselor de planificare și implementare a proiectelor, îmbunătățirea gradului de sustenabilitate financiară a municipalității și elaborarea unui program de investiții multianual. Al doilea pilon face referire la îmbunătățirea capacității de management al activelor municipale și de regenerare urbană, prin identificarea unor bunuri neutilizate la adevăratul lor potențial și care ar putea fi valorificate mai bine în vederea susținerii obiectivelor de politici publice pe care și le propune primăria. În plus, se acordă sprijin și pentru adoptarea bunelor practici internaționale pentru dezvoltarea urbană a orașului, precum și pentru abordarea activităților de reabilitare a cartierelor cu arhitectură veche. Cel de-al treilea pilon se referă la sporirea gradului de competitivitate a zonei metropolitane, cu accent pe dezvoltarea unui profil de competitivitate în Zona Metropolitană Constanța, evaluându-se performanța comercială a municipiului și capacitatea acestuia de a-și valorifica potențialul de export și sprijinirea eforturilor primăriei de promovare și facilitare a investițiilor.

„În mod normal Banca Mondială lucrează cu guvernele. Ceea ce am observat însă în țări ca România este că există orașe conduse de primari foarte dinamici care își doresc să găsească rapid soluții pentru dezvoltarea comunităților, așa cum este cazul Constanței. Primarul Făgădău și echipa sa cunosc foarte bine avantajele pe care le conferă poziția privilegiată a acestui oraș și își doresc să valorifice cât mai bine potențialul extraordinar al acestuia. Ne bucurăm că și Banca Mondială contribuie cu experiența și soluțiile propuse astfel încât cetățenii să devină participanți activi la dezvoltarea orașului lor”, a declarat Directorul Regional pentru Dezvoltare Durabilă în Europa și Asia Centrală, Steven Schonberger.

Primăria Constanța a semnat, în 2017, cu Banca Mondială, un acord de asistență tehnică pe o perioadă de trei ani. Obiectivul acestui parteneriat este acela de a transforma Constanța într-o destinație mai atractivă, mai competitivă și mai „smart” pentru investitori și pentru locuitori.

Articolul precedentTrofeu aniversar şi „Steagul Verde” pentru Colegiul Naţional Pedagogic ,,Constantin Brătescu”
Articolul următorJaful la casa de schimb valutar din Constanța: hoții au plecat cu 160.000 de euro