Rezultatele monitorizărilor efectuate de ONG Mare Nostrum în luna octombrie nu sunt deloc îmbucurătoare. Potrivit datelor înregistrate, numărul deșeurilor semnalate pe plajele litoralului românesc în luna octombrie este de două ori mai mare decât cel din aprilie 2018, Constanța fiind cel mai murdar sector.

ONG Mare Nostrum a monitorizat în luna octombrie aproape doi la sută din totalul porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc, conform metodologiei europene. În urma sesiunilor de monitorizare au fost identificate 24.101 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textil, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Numărul acestora a fost de două ori mai mare decât numărul deșeurilor înregistrate în luna aprilie 2018. Cel mai frecvent întâlnit tip de deșeu în urma acestor monitorizări a fost mucul de țigară, fiind identificate 13.946 buc, de aproximativ patru ori mai multe față de sesiunea din luna aprilie.

Potrivit datelor înregistrate de ONG Mare Nostrum, cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanța, unde au fost identificate 5.961 deșeuri, la fel ca și în luna aprilie. Pe această porțiune, predominante au fost mucurile de țigară, care au reprezentat 78 la sută din totalul deșeurilor înregistrate. Acest sector este urmat de sectoare similare din Saturn și Năvodari, unde abundența deșeurilor a fost foarte ridicată.

Și în această monitorizare, cel mai curat sector de plajă a fost cel din Costinești, unde au fost identificate puțin peste 100 de deșeuri. Pe locul 2 și 3 la această categorie sunt porțiunile de plajă din Corbu și Mamaia Nord, unde abundența deșeurilor nu depășește 0,5 deșeuri/mp.

„Deșeurile eliminate în această sesiune au însumat 63 kg, la care adăugăm alte aproximativ 50 kg, deșeuri rezultate în urma construcțiilor și două kg de mucuri de țigară. Cele mai multe deșeuri au fost cele din material polimeric artificial, peste 21 kg, fiind urmate de lemn, 18 kg, și sticlă, 11 kg”, spune Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.

În perioada 2014 – 2018, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 100.000 de deșeuri.

Articolul precedentMarinari români blocați pe o navă în Libia
Articolul următorConstanța, între primele orașe unde vor fi montate puncte de încărcare pentru vehicule electrice